Cercetătorii americani au creat un vaccin universal care ar putea preveni pandemiile viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin

Cercetătorii americani au creat un vaccin universal care protejează, momentan, şoarecii de laborator de COVID-19, dar şi de alte mutaţii ale virusului SARS-CoV-2. Animalele testate au un răspuns imunitar împotriva variantelor periculoase.

Deşi nimeni nu ştie care virus ar putea provoca o viitoare pandemie, coronavirusurile rămân o ameninţare după ce au cauzat epidemia de SARS din 2003 şi actuala pandemie de COVID-19.

Pentru a preveni o nouă pandemie în viitor, cercetătorii de la Facultatea Gillings de Sănătate Publică Globală din cadrul Universităţii Carolinei de Nord de la Chapel Hill (UNC) au proiectat un vaccin menit să ofere protecţie împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 şi a unui grup de coronavirusuri care pot sări de la animale la om, scrie Hotnews.

Cercetarea a fost publicată în revista Science, iar au torii principali au colaborat cu oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Duke şi a Facultăţii de Medicină Perelman din cadrul Universităţii Pennsylvania pentru realizarea studiului.

Cercetătorii de la UNC care au creat vaccinul universal au jucat un rol cheie în pandemie. Ei au testat prima generaţie de vaccinuri anti-COVID, iar după au trecut la a doua generaţie, respectiv un vaccin împotriva sarbecovirusurilor.

Sarbecovirusurile, parte din familia mai largă a coronavirusurilor, sunt o prioritate pentru virusologi după ce au cauzat două boli devastatoare în ultimele două decenii: SARS şi COVID-19.

Pentru a crea vaccinul, cercetătorii nu au inclus codul ARNm al unui singur virus, ci au combinat codul mai multor coronavirusuri.

Vaccinul hibrid a generat eficace anticorpi neutralizanţi împotriva mai multor proteine Spike - folosite de virusuri pentru a se agăţa de celulele sănătoase - când a fost administrat şoarecilor de laborator.

„Vaccinul are potenţialul de a preveni focare când este depistată o nouă variantă", afirmă Baric, unul dintre cei mai reputaţi cercetători din domeniu.

Cercetătorii afirmă că investigaţiile suplimentare ar putea duce la demararea studiilor clinice pe oameni anul viitor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite