Savian Boroancă

Savian Boroancă

Publicist
 • acum 1 an

  3 situaţii despre care nu se discută în urma alegerilor

  În „subteranul” politicii acum se fac jocurile pentru poziţii de forţă în vederea Grand Prix-ului din 2024. Rezultatul votului înseamnă că schimbăm liniile ca la hochei, iar omul politic Nicolae Ciucă se află în faţa unui câmp de luptă care îi este, cel puţin aparent, străin.

 • acum 1 an

  Economia într-o lecţie

  Prima regulă a economiei spune că resursele sunt rare. Prima regulă a politicii spune să nu ţii cont de prima regulă a economiei. Henry Hazlitt a scris Economia într-o lecţie pentru a descrie această dinamică, mereu prezentă în societate, de balansare între cele două perspective.

 • acum 1 an

  Alegeri americane. Provocarea celor 13 chei pentru Casa Albă

  3 noiembrie 2020: Donald Trump sau Joe Biden? Republicani sau Democraţi? Conservatori sau Progresişti? Istoricul american Allan Lichtman - un personaj foarte simpatic - a pus la punct un sistem de predicţie uşor de înţeles, dar care stârneşte mari dispute. Să vedem de ce.

 • acum 2 ani

  Mirajul lockdown-ului privit prin lentila ignoranţei

  Virusul care a apărut la finalul anului 2019 nu este o „lebădă neagră”, dar nici n-a trecut ca gâsca prin apă. A provocat o reacţie în lanţ, care s-a manifestat în progresie geometrică, afectând întreaga planetă. Imaginea de ansamblu a situaţiei globale este compusă (şi) din evenimentele de mai jos:

 • acum 2 ani

  Relansare economică. Şcoli de gândire, probleme şi soluţii

  Situaţia economică dificilă aduce faţă în faţă diferite şcoli de gândire în dezbaterea ce are ca obiect de studiu relansarea. Unele propun soluţia adaptării la noul context prin sacrificii şi regândirea întregului model intelectual de a face afaceri, în timp ce altele susţin că este suficientă tipărirea de bani. Acest exerciţiu de gândire se poate dovedi pozitiv sau dezastruos pentru România şi pentru capitalul românesc - şi aşa destul de fragil.

 • acum 2 ani

  Alegeri primare în America. Partidul Democrat. Super Tuesday 2020

  Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii vor avea loc la sfârşitul anului 2020. Partidul Republican, în lipsa unui eveniment neprevăzut, îl va susţine pentru realegere pe actualul Preşedinte, Donald J. Trump. De cealaltă parte a spectrului politic, Partidul Democrat organizează, conform tradiţiei americane, alegeri primare pentru desemnare unui candidat care să îl înfrunte pe Preşedintele Trump.

 • acum 2 ani

  Mihai Neşu: „Cel mai frumos cadou de ziua mea”

  Mihai Neşu este un Om Liber care are planuri şi le pune în aplicare. Este un erou tăcut, cu o credinţă profundă. Un caracter puternic, un suflet frumos, un om bun. Mihai ne roagă să îi fim alături pentru îndeplinirea unui vis, iată mesajul lui:

 • acum 2 ani

  Centenarul privit din spatele lentilelor. Un an mai târziu

  Un an mai târziu... 1 decembrie 2019. Privind din spatele lentilelor se vede o zi, se pierde un veac, se simte o poveste. Alba Iulia vibrează cum de-atunci n-a mai făcut-o, au trecut 100 de ani de când s-a născut România Mare, dar români au fost şi înainte şi vor tot fi prin toate colţurile lumii ăsteia ce nu mai e, de mult, plată.

Vezi mai multe
Modifică Setările