Eliminarea testelor pentru vaccinaţii din fotbal, o bombă cu ceas: De ce reprezintă un pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Rădoi (stânga) şi Nicolae Dică, doi vaccinaţi, care, ulterior, au avut şi COVID-19
Mirel Rădoi (stânga) şi Nicolae Dică, doi vaccinaţi, care, ulterior, au avut şi COVID-19

În acest moment, potrivit deciziilor luate de forurile internaţionale, FIFA şi UEFA, jucătorii vaccinaţi sunt scutiţi de testarea periodică la care sunt supuşi fotbaliştii nevaccinaţi.

Această decizie a fost adoptată, în mod firesc, şi de fotbalul românesc. Astfel, la fiecare reunire a lotului naţional, se fac teste PCR doar nevaccinaţilor. La fel se procedează şi la nivel de cluburi, mai ales că, procedând aşa, cheltuielile legate de testarea perioadă au scăzut drastic.

Doar că, după cum au reclamat, pe bună dreptate, cei de la FCSB netestarea fotbaliştilor vaccinaţi favorizează răspândirea virusului! Pentru că un om vaccinat se poate îmbolnăvi şi poate fi contagios precum un nevaccinat. Cu precizarea că această perioadă în care un vaccinat e contagios e mai mică decât perioada în care un nevaccinat poate transmite virusul. În plus, persoana vaccinată va fi ferită, foarte probabil, de formele grave ale bolii. 

„La noi, toţi jucătorii sunt testaţi! Fără excepţie. Eu consider că e mai periculos un om vaccinat, netestat, decât un om nevaccinat, testat negativ“, a spus managerul FCSB, Mihai Stoica. Iar patronul Gigi Becali, un antivaccinist convins, a completat: „Conform regulamentului aprobat de FRF, fotbaliştii care sunt vaccinaţi pot juca fără să mai facă teste. Asta înseamnă că ei pot avea coronavirus. Şi n-avem cum să aflăm asta, dacă nu-i testăm. Dacă joacă având COVID, pot face infarct sau atac cerebral din cauza efortului suprapus peste infecţia cu coronavirus. Nu contează că ne îmbolnăvesc pe noi, dar pot muri pe teren. Pot să facă infarct. Şi cine e de vină?“

Avertismentul medicului Adrian Marinescu

Contactat de Digi Sport, doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş“, a confirmat şi el că SARS-CoV-2 poate lăsa sechele şi în rândul sportivilor de performanţă. Ceea ce înseamnă că temerile oficialilor FCSB sunt justificate!

„În general, fotbaliştii sunt persoane sănătoase şi ne aşteptăm să facă o formă uşoară. Dar chiar şi la o formă uşoară de COVID, e posibil ca, în următoarele şase luni, să nu mai ai forma fizică de dinainte de COVID. Există riscul să apară trombi (n.r. - un cheag de sânge care poate provoca o tromboză) în timpul infecţiei, se poate întâmpla chiar dacă ei n-au simptome. Există acest risc. Testarea e foarte importantă, în cazul jucătorilor“, a spus Adrian Marinescu. Acesta a subliniat că vaccinarea e necesară şi pentru fotbaliştii aflaţi în activitate.

„Vaccinul ne ajută să avem o formă mult mai uşoară a bolii. Cred că jucătorii vor înţelege că vaccinul e în interesul lor, dacă mesajele sunt clare. Nu e nevoie ca vaccinul să fie impus“, a completat directorul de la „Matei Balş“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite