Sania, marea dezamăgire la JO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajul Ifrim/Anghel a ocupat  ultimul loc la sanie dublu
Echipajul Ifrim/Anghel a ocupat ultimul loc la sanie dublu

După prima săptămână de Olimpiadă, căzăturile şi ultimele poziţii ale clasamentului i-au „bântuit“ pe mulţi dintre sportivii români. Pârtia de gheaţă a făcut primele „victime“ printre ai noştri, la sanie şi skeleton. Mai avem o speranţă: bobul. După două manşe, românii ocupau locul 9.

Proba de sanie a fost una care a creat cea mai mare dezamăgire în rândul oficialilor. Echipajul format din Andrei Anghel şi Paul Ifrim s-a clasat pe ultimul loc, în vreme ce Cosmin Chetroiu şi Ionuţ Ţăran nu au obţinut decât locul 17. La individual, Valentin Creţu a ocupat locul 31. Nici la feminin nu am stat mai bine, cel mai bun rezultat avându-l Raluca Strămăturaru, locul 21.

Sora sa Violeta, s-a răsturnat cu sania la antrenamente şi nu a mai luat startul, în timp ce Mihaela Chiraş a căzut în timpul celei de-a doua manşe. „Nu asta ne este valoarea la sanie. La Creţu nu aveam pretenţii deoarece este în primul an de seniorat. Au avut condiţii de pregătire bune peste an, cantonamente atât în ţară cât şi în străinătate. Nu ştiu exact ce a dus la rezultate aşa slabe. Startul a fost unul destul de slab la băieţi, au mai trebuit să treacă şi peste probleme tehnice... cred că pornind de la aceste mici neglijenţe s-a ajuns aici", ne-a spus secretarul Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Ion Duminicel.

La toate acestea s-a adăugat teama faţă de pârtia care a provocat un deces chiar înainte de startul Olimpiadei. „Nu ştiu cât a fost teamă, emoţii sau lipsa de pregătire fizică. Nu zic că am avut condiţii ca nemţii sau americanii care se bat pentru podium. Dar am încercat să le oferim tot ce putem. Nu şi-au valorificat potenţialul până la maxim.Ne-am învăţat să spunem că atât putem", a adăugat oficialul FR de Bob şi Sanie.

Cu patina ruptă la skeleton

Singura reprezentantă a noastră la skeleton, Marinela Mazilu, a terminat şi ea tot pe ultimul loc,19, după ce o concurentă japoneză a fost descalificată. În vârstă de doar 19 ani (pe care îi va face în aprilie), ea a fost la prima experienţă de genul acesta.

„A fost o cursă foarte grea, pista este periculoasă. Am avut şi mult ghinion pentru că mi s-a rupt o patină la concurs, dar mă bucur totuşi că nu am păţit nimic", a declarat sportiva română. Ea va avea totuşi timp să se perfecţioneze, specialiştii apreciind că un sportiv la skeleton ajunge la maturitate după 25 de ani, aşa cum sunt medaliatele de anul acesta, care au media de vârstă de 30 de ani.

Ne salvează bobul?

Tot ce aceeaşi pistă pe care s-a desfăşurat sania şi skeletonul zilele acestea au loc probele de bob de la Vancouver. Dacă în urmă cu mai bine de patru decenii Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe aduceau primul bronz, anul acesta, Nicolae Istrate şi Florin Crăciun sunt în Top 10 după primele două coborâri, ocupând poziţia a noua.

Ei au atins la un moment dat în timpul celei de-a doua coborâri şi poziţia a şaptea. Celelalte două manşe au avut loc după închiderea ediţiei.

„Pista morţii" din Poiana Braşov

Pregătirea de vară a lotului tricolor de sanie constă într-un cantonament făcut la Poiana Braşov. Pe lângă exerciţiile fizice, care sunt foarte importante, sportivii noştri fac şi antrenamentele specifice. Fără o pistă specială, singura fiind la Sinaia care este impracticabilă, ei îşi aleg o pantă mai abruptă, chiar dacă ies cu săniile pe drumul circulat de maşinile venite în staţiune. Săniile, prevăzute cu rotile pe timpul verii, fac astfel slalom printre maşini, câini şi tomberoanele localităţii.

Aici nu prind decât 40 de km/h, faţă de cei 140 km/h de pe gheaţă. Diferenţă care se simte atunci când treci de la una la alta. „Toţi concurenţii fac pregătirile de vară pe rotile, nu numai noi. E adevărat că ei au pistă specială pentru aşa ceva, iar noi nu", a spus Ion Duminicel.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite