Numismatica - o afacere in care se invart mii de euro

Veche de 5 secole, numismatica a luat avant in ultimii ani, pentru ca spiritul comercial primeaza, iar negustorii de monede invart uneori si mii de euro din vanzarea monedelor vechi. Valoarea unei

Veche de 5 secole, numismatica a luat avant in ultimii ani, pentru ca spiritul comercial primeaza, iar negustorii de monede invart uneori si mii de euro din vanzarea monedelor vechi. Valoarea unei monede nu este una precis stabilita, ci este data de colectionari, in functie de ceea ce se cauta la un moment dat pe piata. Monedele vechi sunt, in general, cu atat mai valoroase cu cat sunt mai rare, in functie de tara sau perioada in care au fost emise, metalele din care sunt facute sau numele cu care sunt inscriptionate, sustin specialistii. in Romania, piata s-a orientat in acelasi mod: in dauna filateliei, de exemplu, tot mai multi numismati isi pun la bataie cunostintele si banii pentru comertul cu monede, pentru ca se poate si trai din asta. Sunt mai vechi, iar materialele din care sunt facute si inscriptiile le fac mai valoroase fata de timbre, de exemplu (primul timbru a fost tiparit in 1840, in timp ce in Europa ducii si printii colectionau monede din secolul 15). Doua monede geto-dacice se vand pe Internet cu 140 de euro, iar o moneda de bronz din secolul II i.Hr. - cu 500 de euro. In strainatate, pretul la licitatie al unei monede rare din Italia, din secolul 17, porneste de la 1.650 de dolari. Cele mai cautate monede de la noi sunt cele grecesti, din coloniile de la Marea Neagra, apoi primele aparute si batute pe teritoriul romanesc, din a doua jumatate a secolului 14, ducatii de argint. "Desi multe din aceste monede sunt obiecte de patrimoniu si nu ar trebui sa plece din tara, multe au luat calea exilului", spune Corneliu Beda, muzeograf si colectionar. Foarte multe tezaure de monede grecesti, romane, bizantine, turcesti au fost gasite pe teritoriul Romaniei si apoi vandute colectionarilor din tarile respective, pentru ca se cauta din ce in ce mai mult obiecte de patriomoniu national. Inainte de toate, numismatica este o stiinta, sustin specialistii. Societatea Numismatica Romana, veche de mai bine de un secol, are acum 1.600 de membri in toata tara, dintre care multi sunt pasionati. Nu poti sti totul despre monede nici intr-o viata intreaga de colectionat: "Nici eu nu pot spune exact cum imi dau seama de un fals, de exemplu. E vorba de felul cum este batuta moneda, din ce material este facuta, sunt de fapt lucruri de care iti poti da seama dupa ani de zile de studiu. Amatorii pot fi foarte usor pacaliti cu monede false sau cu un pret sub valoarea reala", sustine Corneliu Beda. O moneda batuta gresit poate fi un rebut pentru negustorii colectionari si acest lucru ii scade valoarea, dar acelasi obiect poate fi o raritate pentru cercetatori sau oamenii de stiinta. Ca in orice domeniu de colectie cu mize serioase, majoritatea colectionarilor sunt barbati, cu varste intre 50 si 80 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările