Orban: Liderii PSD nu se dezmint şi cochetează cu infracţiuni legate de referendum. Secţiile de votare sunt în mod obligatoriu comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNL, Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderul PNL, Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PNL, Ludovic Orban, i-a avertizat pe cei din PSD că dacă vor da ordonanţă de urgenţă pentru secţii de votare separate pentru referendum ar putea încălca legislaţia penală.

Avertizez atât liderii PSD, cât şi funcţionarii din cadrul Guvernului, că îngrădirea liberului exerciţiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracţiune şi este prevăzută de Codul Penal. Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, prevede în clar obligativitatea organizării secţiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare. Această prevedere se regăseşte la articolul 15 indice 1, alineatul 2: «ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii»“, a declarat Ludovic Orban. 

Liderul PNL îi avertizează pe cei aflaţi la guvernare că dacă schimbă legislaţia şi nu permit ca votul pentru referendum să fie în aceleaşi secţii. „Atragem în mod public atenţia asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, în sensul organizării unor secţii de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe iniţiatori cât şi pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenţa legii penale. Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exerciţiu al dreptului de a alege, infracţiune asimilată de Codul Penal şi în cazul referendumului. În acelaşi timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracţiune de Legea răspunderii ministeriale“, atrage atenţia Ludovic Orban.

De altfel, preşedintele PNL susţine că nu se înţelege necesitatea unei OUG pentru secţii separate. „Aşadar, orice eventuală reglementare iniţiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanţei de Urgenţă, în sensul celor enunţate de reprezentanţi ai PSD, este în mod cert neconstituţională! În acelaşi timp, ţinem să mai sublinem faptul că o altă informaţie propagată de PSD este falsă şi face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneţia, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituţională a constatat faptul că o eventuală interdicţie de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale“, a conchis Orban. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite