Gabriela Firea lucrează cu STS pentru dezvoltarea unui număr unic la care să poată suna din afara ţării copiii şi familiile aflate în situaţii dificile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunţaţ că lucrează cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru dezvoltarea unui număr unic la care să poată suna din afara ţării copiii şi familiile aflate în situaţii dificile, precizând că este „o avalanşă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariţia situaţiei din Danemarca”.

„M-am întâlnit cu directorul STS, general-locotenent ing. Ionel-Sorin Bălan pentru a evalua cum funcţionează numărul unic pentru copii 119, la două luni de la lansare şi pentru a vedea ce poate fi îmbunătăţit. Numărul unic pentru copii 119 este extrem util! Specialiştii în domeniul protecţiei copilului au intervenit în cazuri foarte dificile care au fost raportate prin acest sistem. Amintesc doar situaţia mamei din Constanţa care s-a filmat în timp ce-şi abuza copilul”, a scris Firea, miercuri, pe Facebook. 

Potrivit ministrului Familiei, „la numărul 119 răspund specialişti ai direcţiilor de asistenţă socială din fiecare judeţ, angajaţi ai primăriilor şi consiliilor judeţene, care au fost pregătiţi şi coordonaţi de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”.

„Până astăzi, avem deja peste 19.000 de apeluri. Multe dintre ele i-au ajutat pe specialişti să intervină la timp. Există şi persoane care sună pentru a testa sistemul. Evaluarea, la două luni de activitate, a fost necesară pentru a vedea ce putem îmbunătăţi la nivelul direcţiilor judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului”, a mai completat Gabriela Firea. 

Ministrul Familiei a anunţat că analizează, împreună cu specialiştii în domeniu, realizarea unui sistem similar pentru cazurile din afara ţării, un număr la care să poată suna copiii şi familiile în situaţii de risc din Diaspora.

„Avem o avalanşă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariţia situaţiei din Danemarca. Am constituit deja un grup de lucru comun pentru a pune bazele acestui număr unic pentru cazurile în care sunt implicaţi copii aflaţi în afara ţării. Principalele aspecte sesizate, până acum, la numărul unic 119 au fost abuzuri, neglijare, exploatare sau alte forme de violenţă asupra copilului. De asemenea, au fost sesizate şi alte aspecte care pun în pericol viaţa copilului cum ar fi consum de alcool în familie, cerşetorie, fuga de la domiciliu sau violenţă domestică”, a mai scris Gabriela Firea. 

    

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite