Efectul Oana Bogdan. Raluca Prună se desparte de PLUS: E păcat că se lasă târât într-un asemenea subiect ca cel al renunţării la proprietate
0
Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Cioloş, a criticat faptul că formaţiunea a căzut în capcana unor discursuri precum cel al renunţării la proprietatea privată şi a explicat că se „desparte categoric de PLUS”.
Raluca Prună a declarat într-o postare pe Facebook că în România se alunecă periculos în discuţii cu subiecte serioase, prin discursuri neserioase, făcând referire la afirmaţia Oanei Bogdan, cu privire la renunţarea la dreptul de proprietate. Fostul ministru a subliniat că a „insista şi repeta acest lucu (n.red.: Oana Bogdan a susţinut zilele trecute mai multe interviuri în care şi-a explicat afirmaţiile) e o persistare încrâncenată în greşeală, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica. Aceasta a criticat şi motivaţia că Uber ar fi o formă de renunţare la proprietate, precizând că este o greşeală de cunoaştere şi una de politică.
„Cred ca in România alunecăm in mod periculos in zone in care punem in discuţie subiecte serioase, proprietatea de exemplu, prin discursuri neserioase şi nesusţinute de vreo statistica.
Poţi fi Dragnea şi poti propune azi ca soluţie aprozare. Maine poate şi Gostat’uri, alimentare şi eventual preţuri controlate de stat. Nu intru in detalii. E in logica PSD sa alunece intr-o deriva etatista in care aprozarul e răspunsul la provocările satului global.
Mai surprinzător este sa fii Oana Bogdan şi sa vorbeşti in numele PLUS despre provocările viitorului. Amestecarea primelor idei din Sapiens (vânători-culegători, care vieţuiau in grup care le asigura de fapt supravieţuirea prin optimizarea accesului la resurse necesare in imediat – hrana, apărarea), cu forme de share ecomony de tip Uber e cel puţin surprinzătoare. A spune ca Uber ar fi o forma de renunţare la proprietate este o greşeală. Una de cunoaştere, dar una şi mai mare de politica. A insista şi a repeta acest lucru e o persistare încrâncenata in greşeală, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica”, a scris Raluca Prună.
„Mă despart categoric de PLUS”
Fostul ministru a mai evidenţiat că se desparte categoric de PLUS şi că nu înţelege de ce partidul intră captiv într-un subiect ales de Oana Bogdan, precizând că în România există alte probleme mai urgente.
„In ultimele săptămâni am fost întrebata dacă sunt de acord cu cele susţinute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident ca nu pot fi de acord. Ma despart categoric de PLUS pe care nu îl înţeleg de ce intra captiv intr-un subiect ales de Oana şi care nu e ceea ce trebuie rezolvat in România. Problema României nu este renunţarea la proprietate, ci in primul rând repararea efectelor naţionalizării – neterminata la aproape 30 de ani de post comunism. Asta as fi vrut sa aud de la PLUS in materia proprietaţii, ca jurist şi ca votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce in ce mai mulţi oameni ar renunţa la proprietate este de neidentificat in vreo statistica. Ţara pe care Oana Bogdan şi cu mine o cunoaştem bine, fals invocata ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietaţii, este una in care procentul de proprietari a crescut mereu in ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari” se mai arată în postarea acesteia.
Raluca Prună a mai explicat că e păcat pentru imaginea PLUS că se lasă târât în asemenea subiecte şi a menţionat că mesajul ei nu este un atac la persoană, ci a subliniat critic nişte idei.
„E păcat ca PLUS se lasa tarat intr-un asemenea subiect. E păcat de sutele de oameni care fac imaginea PLUS in moduri discrete şi profesioniste, de tot efortul celor care am făcut cu putinţa PLUS şi care nu ne putem regăsi in noua lui arhitectura. E păcat ca oamenii noi in politica nu înseamnă in primul rând sa ne ocupam fiecare de ceea ce ne pricepem sa facem. Un program politic este o oferta electorală. Şi e bine sa fie clară, cu o viziune pe termen lung, cu argumente care sa ţină şi cu soluţii credibile. Chestia cu Uber si belgienii care ar justifica un fel de renunţare la proprietate in România, printr-o alta maniera de a locui un spatiu, e atât de inexacta ca nu poate fi considerată o oferta serioasă. Colocuirea este mai degrabă despre respectul celor care locuiesc împreuna un spaţiu, nu despre renunţarea la proprietate. Ba mai mult, colocuirea presupune ca toţi sa ne purtam ca nişte ‘buni proprietari’ cu spaţiul pe care îl locuim împreuna.
PS: A pune in discuţie idei emise de o persoana, nu înseamnă a ataca persoana. A arata ca argumente şi idei nu sunt fără fisura tine de o gândire critica, de un mod de a dezbate pentru a sublima idei care sa reziste criticii”, a conchis fostul ministru.
Oana Bogdan, membru în Consiliul Naţional al PLUS, a precizat într-un comentariu pe Facebook că „un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate”, adăugând că „am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenţi ai vânătorilor şi culegătorilor, nu am avea proprietăţi şi am trăi în grupuri în loc de cupluri”.
Aceasta a revenit apoi asupra comentariului şi acuza că i s-au răstălmăcit şi „interpretat cu rea credinţă” cele spuse. Oana Bogdan a explicat că în comentariul său nu a fost „nicio clipă despre confiscarea sau deposedarea forţată de proprietate a oamenilor”, subliniind că şi ea a avut bunici care au suferit pe urma colectivizării.
Invitată la Adevărul Live, Oana Bogdan şi-a reiterat ieri afirmaţiile şi a explicat ce înseamnă, în viziunea ei, „renunţarea la proprietate“. Aceasta a vorbit şi despre proiectul PLUS pentru dezvoltarea României.