Propunere legislativă: Liber la animalele de companie pe plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto indianexpress.com
Foto indianexpress.com

Dacă o propunere de modificare legislativă, care a trecut tacit de Senat, va fi aprobată în Camera Deputaţilor animalele de companie vor putea fi aduse, în anumite condiţii, pe plajele turistice de la Marea Neagră.

În prezent, accesul animalelor pe plajă este interzis, iar la încălcarea reglementării proprietarii acestora riscă o amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 lei. Iniţiatorii propunerii de modificare legislativă, mai mulţi deputaţi şi senatori USR PLUS, susţin însă că, de fapt, turiştii nu sunt amendaţi pentru această contravenţie şi că, în general, proprietarii nu strâng deşeurile produse de câini. „Structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne nu au date statistice cu privire la aplicarea de sancţiuni contravenţionale pentru persoanele care nu au respectat interdicţia de merge la plaja însoţite de animale de companie, în intervalul 01.10.2020-01.03.2021”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectului de modificare legislativă.

Concret, animalele de compania vor avea accesul liber pe plajă în extrasezon, în timp ce, pe perioada sezonului estival, va fi necesar acordul operatorilor plajelor. Astfel, vor putea exista plaje „prietenoase” cu animalele de companie, dar şi unele în care accesul acestora nu va fi permis. Ca regulă generală, indiferent de perioada din an, pe plajă, animalele de companie vor trebui să fie ţinute, după caz, în zgardă şi lesă sau ham, iar stăpânii care nu vor respecta această condiţie vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 lei.

Totodată, proprietarii sau însoţitorii animalelor de companie vor fi obligaţi să aibă asupra lor şi să folosească pungi de colectare a deşeurilor de animale. Cei care nu vor colecta şi elimina deşeurile produse de animalele lor vor putea primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei, arată avocatnet.ro. Aceste amenzi vor putea fi aplicate de agenţi ai Poliţiei Române şi ai Poliţiei Locale, precum şi de cei din Jandarmeria Română.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite