DIICOT a început urmărirea penală in rem în dosarul deschis după plângerea penală făcută de Ludovic Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem (pentru faptă-n.r.), în dosarul deschis după ce Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Vioirca Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei din Israel.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în urma plângerii depuse de liderul PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă.

Cercetările au început în rem, concret sunt cercetate faptele şi nu persoane anume. Potrivit primelor informaţii sunt vizate infracţiunile de înaltă trădare şi divulgarea secretelor de stat ce pun în pericol securitatea naţională.

Mai mult, faptul că în acest dosar a fost demarată urmărirea penală înseamnă că plângerea depusă de liderul PNL a trecut de controlul de regularitate, că pe baza acesteia se pot demara cercetările, şi în plus, în baza acesteia se vor putea emite acte de urmărire penală, procurorii DIICOT vor putea solicita acte din partea Guvernului sau informări din partea SRI.

Liderul PNL Ludovic Orban spunea a că sesizarea sa nu se referă la problema de fond, ci la faptele comise pe parcursul adoptării acestui memorandum, fapte care ar putea fi infracţiuni.

“Aceste posibile infracţiuni care s-ar fi putut comite prin faptele lor sunt: transmiterea de informaţii cu caracter secret, care nu sunt destinate publicităţii, infracţiune prevăzută în Codul Penal, avem o infracţiune prevăzută în legea răspunderii ministeriale şi anume faptul că doamna Dăncilă a nu a informat preşedintele. Refuzul de a pune la dispoziţia preşedintelui informaţii, mai ales atunci când este vorba de luarea unor decizii care pot să afecteze interesele de stat constituie infracţiune. De asemenea, călcarea în picioare a Constituţiei prin scoaterea completă a preşedintelui din tot spaţiul procedural legat de memorandum poate să îmbrace forma unei infracţiuni care este infracţiunea definită de uzurpare de funcţie”, declara Orban în urmă cu o lună de zile, după depunerea plângerii.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea caracteriza această plângere drept o demenţă şi avertiza procurorii care ar da curs acestei plângeri. „Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu”, declara în urmă cu două saptămâni liderul PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite