De ce a ajuns deasupra României avionul de luptă Suhoi 27 ucrainean înarmat, cel care a fost adus pe pământ de două F-16 ale Forţelor Aeriene Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional.

Potrivit MApN, „cele două aeronave militare române au aplicat cu stricteţe procedurile naţionale şi regulile internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, procedând la interceptarea şi identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spaţiul aerian românesc”.

„Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 7.05”, se arată în precizarea emisă de MApN. După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziţia autorităţilor române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situaţii. Conform unor surse militare, pilotul ucrainean a ales să părăsească voluntar spaţiul aerian al ţării sale din cauza unei posibile defecţiuni, dar circumstanţele reale urmează să fie clarificate. Trebuie precizat că la aterizarea pa aeroportul din Bacău, aeronava Suhoi 27 era total înarmată. 

Folosit în Abhazia, Osetia de Sud şi în Siria 

Suhoi 27 (cod NATO: Flanker) este un avion de superioritate aeriană de concepţie sovietică, care a fost conceput să concureze direct cu avioanele americane F-14 Tomcat şi F-15 Eagle. Este destul de manevrabil şi dispune de armament aer-aer relativ performant. Este vorba de un tun de 30 de milimetri GSh-30-1 cu 275 de proiectile şi până la 6 rachete cu rază medie aer-aer R-27 şi două rachete aer-aer cu rază scurtă cu cap termic R-73.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite