Ce povară ajung să care zilnic în spate copiii din clasele primare. „Urmările sunt groaznice şi generează posturi vicioase“

Ce povară ajung să care zilnic în spate copiii din clasele primare. „Urmările sunt groaznice şi generează posturi vicioase“

Gabriela Mihai, şefa IŞJ Suceava, cântărind ghiozdanele copiilor FOTO: Oana Şlemco

Şefa Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai, şi kinetoterapeutul Daniel Irimia s-au deplasat vineri, 13 septembrie, la Şcoala „Ioan Creangă” din municipiul Suceava şi au cântărit ghiozdanele elevilor. Cei doi au constatat că unii elevi din clasele I - IV cărau în spate şi câte opt kilograme, ceea ce este foarte mult.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şefa Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai, a ieşit pe teren vineri, să cântărească ghiozdanele copiilor, însoţită de un kinetoterapeut din localitate pe nume Daniel Irimia. Cei doi s-au oprit vineri, 13 septembrie, la Şcoala "Ion Creangă", una dintre cele mai mari din municipiul Suceava. În timpul acţiunii, Gabriela Mihai a constatat că elevii din clasele primare cărau în spate şi câte opt kilograme. 

„Un ghiozdan de 8 kilograme înseamnă foarte mult pentru un elev din clasele primare. Urmările sunt groaznice datorită faptului că postura deficitară provoacă dureri şi posturi vicioase toată ziua. (...) Conform stasului internaţional, ghiozdanul trebuie să aibă 10% din greutatea copilului. Or, trebuie analizat că, în zona noastră, copilul este slab, musculatura este slabă”, a arătat Daniel Irimia.

El a mai spus că rucsacul ar trebui să aibă, începând cu clasa zero, în cazul fetiţelor, 600 de grame, iar în cazul băieţilor un kilogram „şi să urce câte o jumătate de kilogram în fiecare an până în clasa a IV-a”. „În clasa a IV-a, ghiozdanul băieţilor ar trebui să aibă maximum 3 kilograme, iar ghiozdanul fetelor 2,5 kilograme. Ghiozdanul nu se poartă cu baretele lăsate (...). Exclus rucsacul lăsat peste şezut. Se ridică până la nivelul cefei, iar bretelele se strâng în aşa fel încât să tragă un pic umerii înapoi”, a completat kinetoterapeutul.

Gabriela Mihai a declarat că a organizat acţiunea pentru a transmite un mesaj nu atât colegilor săi din Educaţie, cât şi părinţilor. „Trebuie să fie atenţi la greutatea ghiozdanului, trebuie să fie atenţi mai ales atunci când cumpără un ghiozdan. Să găsească forma cea mai uşoară. Sunt ghiozdane în comerţ care au trei kilograme, copiii şi le doresc, dar sunt foarte grele chiar şi goale şi pun în pericol sănătatea copiilor”, a spus inspectorul şcolar general. Gabriela Mihai le-a cerut profesorilor şi părinţilor să fie mai atenţi la greutatea ghiozdanelor, arătând că există soluţii pentru a-i ajuta pe copii, unele care ţin de oraganizarea cadrelor didactice. 

La acţiune a asistat şi Cristina Rotaru, directoarea adjunctă a Şcolii „Ion Creangă”, care a spus că de multe ori ghiozdanele celor mici sunt grele pentru că-şi iau de acasă fel de fel de lucuri de care nu au nevoie la şcoală, cum ar fi jucăriile.

„Vom încerca să facem în aşa fel încât să putem păstra mai multe materiale la şcoală. Eu, personal, am în clasă dulapuri în care copiii îşi lasă papucii pentru educaţie fizică, materialele pentru desen. Uneori mi se par grele ghiozdanele copiilor, dar nu tot timpul din cauza manualelor şcolare, mai pun şi ei tot felul de alte lucruri. În loc să fie un penar sunt două, vin cu jucării, care trag la greutatea ghiozdanului”, a arătat sursa citată.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările