Taxe şi impozite mai mari în 2014

Taxe şi impozite mai mari în 2014

Politica fiscală a municipiului Oradea este strâns legată de politica fiscală naţională, astfel că, pentru 2014, municipalitatea orădeană va păstra liniile de fiscalitate şi va merge pe predictibilitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, pentru persoanele juridice se vor menţine măsurile privind nivelul de impozitare la clădiri şi terenuri, bonificaţia de 5% pentru achitarea integrală a impozitului până în luna martie, precum şi facilităţi pentru cei care fac investiţii majore.

În privinţa persoanelor fizice, se vor indexa impozitele cu rata inflaţiei de 2,5% pentru clădiri şi terenuri intravilan agricole, se va păstra bonificaţiile de 10% pentru plata integrală a impozitului până în luna martie şi vor fi oferite facilităţi fiscale pentru cei care îşi reabilitează clădirile şi pentru cei aflaţi în situaţii de risc social.

Există şi câteva taxe care se vor majora, cum ar fi taxa de afişaj în scop de reclamă şi a mijloacelor de publicitate care se află pe stâlpi, taxa pentru închirierea domeniului public în cadrul festivalurilor şi evenimentelor organizate de Primărie, taxa pentru adopţia câinilor de la adăpost, taxa pentru eliberarea certificatului fiscal în regim de urgenţă sau taxa pentru închirierea sălii mari şi mici de către ONG-uri. Totodată cei care nu îngrijesc imobilele şi terenurile vor fi taxaţi în plus.

,,Ca urmare a majorării unor taxe şi impozite cu rata inflaţiei de 2,5%, estimăm o majorare a încasărilor cu 1 milion de lei, adică 1% din totalul veniturilor pe 2014. Nu ne propunem neapărat o majorare, ci ne propunem să îmbunătăţim gradul de încasare al taxelor şi impozitelor, să reducem soldul restanţelor şi să aplicăm măsuri în ceea ce priveşte neachitarea la timp şi evaziunea”, a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

În perioada următoare va avea loc întâlnirea cu comisia de buget, postarea pe site-ul Primăriei pentru 30 de zile a proiectului privind taxele şi impozitele pe 2014, dezbaterea publică şi întâlnirea cu mediul de afaceri.

În ceea ce priveşte zonarea fiscală dinamică, ca urmare a îmbunătăţirii calităţii vieţii determinată de investiţiile făcute de municipalitate în oraş, cum ar fi introducerea canalizării, a apei potabile, a iluminatului stradal, creşterii zonelor verzi şi alte astfel de investiţii, 134 de străzi vor trece de anul viitor de la o zonă fiscală la o altă categorie superioară de încadrare, fapt care va atrage după sine şi o creştere a impozitului pe clădiri şi terenuri pentru locuitorii de pe aceste străzi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările