Scădere de 90% a pacienţilor dializaţi, infectaţi cu coronavirus, după începerea campaniei de vaccinare

Scădere de 90% a pacienţilor dializaţi, infectaţi cu coronavirus, după începerea campaniei de vaccinare

După începerea campaniei de vaccinare, mortalitatea în secţia de dializă de la Spitalul Parhon din Iaşi este în scădere.

Numărul pacienţilor dializaţi care se prezintă infectaţi în Spitalul ”Dr. C. I. Parhon” din Iaşi a scăzut cu 90% comparativ cu lunile trecute, după începerea campaniei de vaccinare.
 
La fiecare două săptămâni, bolnavii care necesită dializă sunt testaţi obligatoriu pentru depistarea virusului. Până la vaccinare, din cei 500 de pacienţi care intrau pe uşa laboratorului de dializă o dată la două săptămâni, 20-25 erau depistati pozitiv.
 
Medicii de la Spitalului Parhon din Iaşi spun că au scăzut cu 90% cazurile celor depistaţi pozitiv în urma testărilor,  după ce 265 din cei circa 500 de pacienţi care au nevoie de dializă s-au vaccinat.
 
”După un val de pacienţi infectaţi în octombrie, noiembrie, decembrie când erau 20-25 de cazuri la fiecare testare din două în două săptămâni, numărul acestora se reduce foarte mult, acum două săptămâni a fost un singur pacient pozitiv. La testarea de săptămâna trecută au fost doar două cazuri de pacienţi pozitivi, deci acest număr scade. Explicaţia pe care o găsim este sigur legată de vaccinare.”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul Parhon din Iaşi.
 
Din totalul  de pacienţi care au nevoie de dializă, 40% au trecut în mod natural prin boală şi au supravieţuit infecţiei.
 
”Nu s-au vaccinat toţi pacienţii. Vaccinarea nu este obligatorie, dar procentul este mare de pacienţi care au dorit să se vaccineze. Vorbim de peste 50%, iar împreună cu cei care au trecut prin boală ajungem la acel procent protectiv de încetinire a bolii.”, a mai spus Ionuţ Nistor. 
 
S-a înregistrat şi o ameliorare a mortalităţii printre bolnavii care au nevoie de dializă. La Iaşi, mortalitatea era de 15-20% printre dializaţii care se îmbolnăveau de COVID-19. După vaccinare, nu s-a mai înregistrat niciun deces .
 
La nivel european, riscul de deces în cazul pacienţilor dializaţi şi depistaţi cu SARS-CoV-2 este de 20%, ceea ce însemnă că 1 din 5 pacienţi este predispus la un risc major de deces. În România procentul este mai redus, însă riscurile sunt aceleaşi în cazul oricărui pacient care suferă de o bolă cronică de rinichi.
 
Vă recomandăm să citiţi şi: 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările