Malpraxis îngrozitor: ce daune va primi băieţelul căruia medicul i-a ars penisul. Spitalul va contribui cu o sumă uriaşă

Malpraxis îngrozitor: ce daune va primi băieţelul căruia
medicul i-a ars penisul. Spitalul va contribui cu o sumă uriaşă

Bogdan Savu FOTO Facebook

Curtea de Apel Iaşi a finalizat un dosar cu acuzaţii grave de malpraxis, în care acuzat a fost un medic de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii ieşeni au decis ca doctorul Bogdan Savu să achite daune morale de 200.000 de euro şi daune materiale de 16.000 de euro. Alături de medic, în solidar, daunele ar trebui plătite şi de Spitalul de Copii „Sfânta maria”, intervenţia medicală eşuată având loc în cadrul spitalului.

Decizia Curţii de Apel Iaşi este definitivă. În timpul procesului, doctorul Savu a fost găsit vinovat de malpraxis în cadrul unui proces penal în care a fost inculpat pentru neglijenţă în serviciu. Pentru că fapta sa datează tocmai din 2008, judecătorii ieşeni au constatat că infracţiunea s-a prescris.

Intervenţia eşuată a doctorului Savu a ajuns în vizorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi abia în 2013, urmare a unei sesizări făcute de părinţii micuţului. În rechizitoriu se arată că Mihaela M. a mers cu copilul ei de 27 de săptămâni, în noiembrie 2008, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Femeia era îngrijorată că pruncul său avea o inflamaţie în zona penisului.

Explicaţiile doctorului

Copilul a fost diagnosticat cu fimoză congenitală, medicii ieşeni recomandând familiei o intervenţie chirurgicală ce urma să fie realizată prin electrocauterizare. În timpul intervenţiei, al cărei scop era practic circumcizia băieţelului, electrocauterul a provocat arsuri de gradul I şi II în partea dorsală a penisului bebeluşului. În baza expertizelor realizate în timpul anchetei, procurorii ieşeni au concluzionat: „Culpa inculpatului constă în neadaptarea corespunzătoare a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca Gimmi Alphatom 400, în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecinţa producerii unei plăgi arse de gradul I-II la nivelul feţei dorsale a penisului, fiind afectate aspectul şi funcţionalitatea acestuia“, au precizat procurorii.

Potrivit fişei postului, medicul Savu „răspunde de buna utilizare a apraturii medicale“ şi avea obligaţia să se asigure că aparatul folosit funcţionează la parametri normali, înainte de a începe procedura. Audiat la Parchet, Bogdan Savu a precizat nu este vinovat de comiterea faptei şi că bebeluşul ar fi fost rănit din cauza unei presupuse defecţiuni a electrocauterului.

„Inculpatul Savu Bogdan a recunoscut că leziunile traumatice suferite de pacient ca urmare a intervenţiei chirurgicale din data de 20.11.2008 au fost cauzate în contextul antemenţionat, cu precizarea că, de fapt, electrocauterul ar fi suferit o defecţiune pe perioada procesului de cauterizare, fiind respecată procedura standard de operare a tehnicii medicale“, se menţionează în rechizitoriu. Doctorul a mai susţinut că, în timpul intervenţiei, a iniţiat procedura utilizând aparatul la intensitatea sa minimă însă când a observat că acesta nu produce efectele aşteptate a setat treapta următoare, moment în care instrumentul a produs un curent de o intensitate excesivă, ceea ce a dus la provocarea arsurilor.

Anchetatorii ieşeni au ataşat la dosar o adresă venită de la spital, conform căreia aparatul folosit de medicul Savu nu era defect dar şi că acesta a fost folosit, ulterior, şi la alte intervenţii chirurgicale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: