Piese auto care trebuie neapărat să fie originale când le cumpărăm pentru maşina personală. Pot lăsa şoferul fără frână sau control al direcţiei

Piese auto care trebuie neapărat să fie originale când le cumpărăm pentru maşina personală. Pot lăsa şoferul fără frână sau control al direcţiei

Foto: arhivă Adevărul

Mulţi şoferi preferă să cumpere din aftermarket piesele de care au nevoie la autovehicul, adică de la alte firme decât cele care au realizat produsele originale. Există însă anumite componente auto care trebuie să fie originale pentru a nu pune în pericol siguranţa conducătorului auto şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conducătorii auto cumpără în multe cazuri piesele auto de care au nevoie la maşina personală de la alte firme decât cele care le-au produs iniţial pentru că sunt mai ieftine. Există însă anumite componente auto care trebuie să fie originale pentru ca şoferul să nu se trezească în timpul deplasării că nu mai poate manevra maşina sau rămâne fără frână. Vă prezentăm mai jos cele mai importante dintre acestea.

Discurile şi plăcuţele de frână

Este de domeniul evidenţei că sistemul de frânare al maşinii trebuie să funcţioneze impecabil în orice condiţii. Dacă şoferul nu poate frâna la timp, şansele să provoace un accident rutier grav sunt foarte mari.

”Discurile şi plăcuţele de frână sunt elemente extrem de importante ale sistemului de frânare, iar aceste piese auto trebuie să originale când le cumpărăm. Dacă le cumpăraţi aftermarket puteţi avea surpriza neplăcută de a rămâne fără frână în timpul deplasării, ceea ce nu este de dorit. Discurile cumpărate de la firme mai puţin cunoscute pe piaţă au tendinţa să se uzeze mult mai repede şi nu fac faţă prea bine la variaţiile mari de temperatură, adică la căldură mare sau îngheţ. Mulţi conducători auto s-au trezit cu discurile crăpate la câteva luni sau chiar săptămâni după ce le-au montat, deci nu e cazul să faceţi rabat la bani când este vorba de siguranţa dumneavoastră şi a celor cu care mergeţi în maşină”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Farurile

O altă componentă auto care nu trebuie achiziţionată la mâna a doua sunt farurile. Dacă s-au mătuit şi nu mai pot fi polishate, cel mai bine este să cumpăraţi altele originale.

”Dacă cumpăraţi faruri aftermarket, veţi constata că vă veţi lovi de tot felul de probleme cu ele. Se încing foarte repede, nu rezistă la căldură, sticla este de proastă calitate şi se mătuieşte repede. Nu merită durerile de cap pe care vi le vor da, aşa că cel mai bine este să cumpăraţi faruri originale, chiar dacă vă vor costa puţin mai mult”, susţine Florin Marin Bogdan.

Bieletele de direcţie şi antiruliu

Alte două piese auto la care nu trebuie să ne ieftinim când vine vorba de siguranţa rutieră sunt bieletele de direcţie şi cele antiruliu. Aceste două componente auto preiau cea mai mare parte a şocurilor generate de gropile şi denivările din asfalt, iar în România nu sunt puţine.

”Dacă bieletele sunt de proastă calitate, se vor defecta foarte repede, uneori şi în mai puţin de o lună, în funcţie de cât de mult ne deplasăm cu maşina şi cât de proaste sunt drumurile pe care mergem. Se întâmplă mai rar, dar există acest risc, ca la un şoc mai puternic, de regulă după ce am luat o groapă în plin, să avem surpriza ca bieleta de direcţie să se defecteze şi să nu mai putem mişca volanul. Este coşmarul oricărui şofer şi nu cred că pentru câţiva zeci de lei merită să vă puneţi inutil viaţa în pericol”, ţine să puncteze Florin Marin Bogdan.

Jantele

Când vine vorba de jante, nu trebuie să vă gândiţi doar să arate frumos, aşa cum se întâmplă cu cele aftermarket, ci să fie rezistente şi practice. Pentru asta trebuie să fie originale, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să scoateţi mai mulţi bani din buzunar.

”Ce este important la jante când le cumpărăm este să fie rezistente la şocuri, iar asta înseamnă să fie realizate din materiale de calitate. Dacă cumpăraţi jante aftermarket sau la a mâna a doua,  veţi constata că se crapă sau chiar se sparg foarte repede. Nu va fi deloc amuzant când veţi da într-o groapă sau veţi încăleca o bordură, iar o jantă se va crăpa şi nu veţi mai avea control asupra direcţiei”, susţine Florin Marin Bogdan.

 Anvelopele

Pneurile sunt o componentă auto la fel de importantă ca şi elementele de direcţie sau cele de la sistemul de frânare. Dacă cauciucurile sunt de proastă calitate, şoferul nu va avea decât un control relativ asupra maşinii, iar dacă este nevoie să frâneze brusc, distanţa de frânare va creşte considerabil.

”Pentru orice şofer cu un minim de experienţă la volan este cunoscut faptul că pneurile trebuie cumpărate doar de la producătorii cunoscuţi la nivel mondial. Sub nicio formă nu trebuie să se facă rabat la bani pentru a achiziţiona anvelope aftermarket sau la mâna a doua dacă nu vrem să ne trezim în timpul deplasării că ne explodează un pneu sau nu mai reuşim să oprim maşina în situaţia în care suntem obligaţi să frânăm de urgenţă”, atrage atenţia Florin Marin Bogdan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările