Cine a fost Sisoe, sfântul care învia morţi şi gonea relele. Ce îi ruga pe credincioşi

Cine a fost Sisoe, sfântul care învia morţi şi gonea relele. Ce îi ruga pe credincioşi

Sisoe, sfântul prăznuit în fiecare an pe 6 iulie FOTO doxologia.ro

Cuviosul Sisoe cel Mare este prăznuit în fiecare an pe 6 iulie. El a trăit în pustia Egiptului din secolul al IV-lea. Scrierile teologice menţionează că era atât de smerit, încât ruga credincioşii să nu spună nimănui despre minunile sale.

În vocabularul universal, expresia „Sfinte Sisoe“ este sinonimă cu uimirea din cale-afară. 

Formula des auzită este întâlnită mai ales în traducerile producţiilor cinematografice, când translatorii vor să evite reacţii mai puţin ortodoxe. Dar „Sfântul Sisoe“ nu este o licenţă literară. El chiar a existat, iar locul său în spiritualitate este bine stabilit datorită vieţii sale care a minunat credincioşii.  
 

Avea puterea de a vindeca bolnavii

Sfântul Sisoe a fost ucenic al Sfântului Antonie cel Mare (prăznuit la 17 ianuarie), iar după săvârşirea acestuia din viaţă, s-a retras în locurile care aveau nevoie de învăţătura sa. A vieţuit 72 ani, neîncetând să creadă în puterea credinţei sale. Trecerea sa la cele sfinte oferă o lecţie despre împăcarea de sine, după o viaţă trăită în îndreptarea şi ajutorarea semenilor. 
 
Se spune că însăşi ceata lui Dumnezeu, cu Iisus Hristos în frunte, a venit să-l treacă pe Sfântul Sisoe în rândul celor drepţi. Fericirea care s-a citit pe chipul cuviosului, luminat „ca un soare“, a uimit învăţăceii care îl înconjurau.
 
Sfântul Sisoe cel Mare a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele şi a învia morţii. Cuviosul Sisoe postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile.
 
Scrierile teologice amintesc despre una dintre minunile sale:
 
Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbura şi-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe. A intrat în chilia acestuia cu fiul său în braţe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.
 
Bătrânul, necunoscând că fiul acestuia este mort, i-a spus:
 
- Ridică-te şi du-te afară!
 
După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat şi a ieşit. În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.
 

Semăna cu îngerii în viaţă

Despre acest sfânt există o sumedenie de scrieri religioase, referitoare cu precădere la minunile săvârşite de acesta. Chiar şi marele scriitor George Topârceanu a îmbrăcat în haine artistice „Minunile Sfântului Sisoe”. Se ştie că a vieţuit în deşert, în Egipt, sub ascultarea sihastrului Hor, fiind un urmaş de nădejde al învăţăturilor Sfântului Antonie cel Mare. A devenit pustnic, îmbinând rugăciunea cu munca. Se spune chiar că smerenia şi rugăciunile l-au făcut să semene cu îngerii în viaţă.
 
Pentru viaţa sa curată, Cuviosul Sisoe a fost învrednicit cu darul săvârşirii de minuni, înviind morţi şi gonind relele. Vreme de peste 70 de ani a trăit în post şi rugăciune. Treceau zile în şir uitând că nu s-a atins de mâncare. A plecat din această lume în anul 429 şi despre moartea lui a rămas o legendă. Se povesteşte că, presimţind că i se apropie sfârşitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeţi şi îngeri. La final, a venit Însuşi Dumnezeu, care le-a spus celorlalţi: „Duceţi vasul ales al pustiului!”.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce se întâmplă în Egipt după atacul rechinilor. Mic ghid pentru a nu fi atacaţi de prădătorii mărilor

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte grele în Lugansk. De ce Lukaşenko nu dă ordin de implicare a armatei Belarusului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările