Bacău: PORTRET/ Tamara Antal pictează inspirată de soarele tunisian

Băcăuanca stabilită în nordul Africii din 2007 trăieşte prin artă. Tablourile ei îmbină simboluri şi motive din cultura tunisiană şi cea românească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima amintire legată de pictură o are încă din grădiniţă, când a participat la un concurs de desen. Creaţia ei a fost publicată ulterior într-o revistă.

„Am primit premiu un abonament la acea revistă. În clasele primare făceam mereu planşele mele, dar şi ale colegilor la botanică“, îşi aminteşte Tamara. A terminat liceul teoretic din Paşcani, după care a urmat cursuri de arhitectură la o şcoală postliceală din Iaşi.

Creatoare de rochii unicat

„După ce am absolvit Universitatea de Arte Frumoase din Bucureşti am început să particip la expoziţii de grup cu tablouri, după care mi-am organizat propriile mele vernisaje“, a mai spus artista.

În timpul liber a creat rochii de ocazie unicat, pe care le vindea la Fondul Plastic din Bacău, unde fusese repartizată cu serviciul. Prima expoziţie personală a organizat-o în 2000 şi s-a intitulat „Urma“,  iar în 2007 a realizat o alta, numită „Dincolo de prezent“.

Expune la Bacău

„La expoziţia de acum trei ani, lucrările fuseseră inspirate din munca mamei. Ea ţesea şi am folosit lucrările ei, dar şi pe ale mele, şi am creat un tot unitar. A fost o expoziţie de suflet“, a mai zis Tamara. În prezent, ea locuieşte în Tunisia, mutată la fiica ei din 2007, dar lucrările şi le expune în Bacău.

„Compoziţiile mele sunt inspirate de soarele african şi bogăţia de culori care se regăseşte acolo la tot pasul. Peisajele sunt fascinante şi am vrut să surprind în lucrările mele câte puţin din bogăţia culturii tunisiene“, a încheiat Tamara.

Zilele acestea, lucrările artistei pot fi admirate la Galeria „Frunzetti“, unde a adus o colecţie de 126 de tablouri. Susţine că-i este greu să-şi vândă lucrările pentru că „s-a îndrăgostit de fiecare în parte“.

Profil

NĂscută: 25 ianuarie 1952, Mirosloveşti, Iaşi.
Studii: A absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti.
Familie: Căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi expus lucrări şi în Tunisia?
Da, am participat la o expoziţie de grup în Tunisia, în 2009. Acum, în toamnă, voi expune din nou în cadrul Festivalului de Arte Frumoase care va fi organizat în regiunea Monastir. 
Ce v-a determinat să vă schimbaţi stilul dintr-unul sobru în unul optimist?
Cel mai mult am fost influenţată de căldura şi bogăţia Tunisiei. De multe ori, chiar dacă aveam grijă de nepoata mea, tot îmi făceam timp să pictez. Am creat înspirându-mă de viaţa din jurul meu, de marea mediteraneană, de simbolurile africane şi bucuria de a trăi. Era de aşteptat o schimbare în viaţa mea, mutându-mă acolo.

Ce-i place
Tamara adoră marea şi soarele, pe care le găseşte din belşug în Tunisia. Ori de câte ori are timp liber, artistei îi place să petreacă cât mai mult timp alături de nepoţica ei. Iubeşte să călătorească şi să cunoască oameni noi.

Ce nu-i place
Artista nu suportă oamenii mincinoşi şi evită pe cât îi este în putinţă stările de stres. Urăşte că România a ajuns într-o situaţie economică deficitară şi nu-i plac persoanele fără iniţiativă. De asemenea, nu se uită niciodată la fotbal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările