Românca Smaranda Gheorghiu, autoarea celebrelor versuri „Vine, vine primăvara“, este prima femeie din lume care a ajuns la Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românca Smaranda Gheorghiu a fost prima femeie din lume care a făcut o călătorie la Polul Nord. Scriitoare şi militantă pentru drepturile femeilor, Maica Samara, aşa cum a numit-o Veronica Micle, este autoarea celebrelor versuri : ”Vine, vine primăvara/ Se aşterne-n toată ţara”.

Scriitoare, publicistă şi una dintre primele feministe din România, Smaranda Gheorghiu a fost  prima femeie din lume care a făcut o călătorie la Polul Nord. Poreclită ”Maica Samara” de Veronica Micle, Smaranda Gheorgiu a scris versuri pentru copii şi este autoarea celebrei poezii ”Vine, vine primăvara!”

Smaranda Gheorghiu a fost nepoata lui Grigore Alexandrescu. S-a născut la Târgovişte pe 5 octombrie 1857, fiică a lui Nicolae Gheorghiu şi Kiriachiţa Boteanu, prima din cei 10 copii ai familiei. A urmat şcoala din oraşul natal şi din 1870 s-a înscris la cursurile Şcolii Centrale de Fete din Bucureşti. După liceu s-a căsătorit cu  profesorul George O. Gârbea. Acesta a încurajat-o să-şi cultive talentul literar,să scrie şi să-şi publice lucrările. A rămas văduvă după moartea timpurile a soţului şi s-a angajat ca învăţătoare la o şcoală din Sinaia. După ce s-a recăsătorit cu căpitanul Petre Gheorghiu a continuat să lucreze ca institutor şi să publice primele sale scrieri în perioada 1882- 1885 la revista ”Şcoala Româna”.

Şi-a făcut debutul de poet în 1881 în revista lui Alexandru Macedonski, ”Literatorul”. S-a împrietenit cu Mihai Eminescu şi Veronica Micle în aceeaşi perioadă, toţi frecventând acelaşi cenaclu. A continuat să publice poezii în reviste precum ”Convorbiri literare,”Tribuna” sau ”Universul”. În anul 1888 a publicat  primul ei volum de poezii:  “Din pana suferinţei”. A scris versuri, proză şi teatru, romane şi nuvele.

Maica Samara, educatoarea poporului

Buna sa prietenă Veronica Micle a poreclit-o ”Maica Samara”. Deşi numele ei este mai puţin cunoscut astăzi, multe dintre versurile sale sunt celebre. Smaranda Gheroghiu este autoarea versurilor pentru copii, intrate în tradiţia orală: 

“Vine vine primăvara / Se aşterne-n toată ţara / Floricele pe câmpii / Hai să le-adunăm copii”

Pentru promovarea culturii româneşti a fost numită ”Educatoarea poporului”.

A participat la reprezentantă a României la o serie de congrese importante. Alături de Badea Cârţan a reprezentat România la Congresul orientaliştilor în 1889, prilej cu care depus  o coroană de lauri din bronz la Columna lui Traian.

image

Prima femeie la Polul Nord

Marea pasiune a Smarandei Gheorghiu a fost călătoria. A făcut multe călătorii atât în România, cât şi în Europa. După ce  a străbătut ţări precum Italia, Belgia, Franţa, Germania, sau Danemarca a ţinut conferinţe în România , în care şi a împărtăşit impresiile despre aceste călătorii.

A fost prima femeie care a îndrăznit şi a reuşit să parcurgă, în 1902, un traseu până la Polul Nord. A urmat un itinerar  prin Transilvania, Budapesta, Viena, Praga, Dresda, Berlin, Rostock, Copenhaga, Upsala, Capul Nord în Insula Mageroy. Cu prilejul acestei călătorii l-a cunoscut la Oslo pe scriitorul Henrik Ibsen. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite