Încă un pas pentru Roşia Montană în UNESCO. Ministerul Dezvoltării a alocat bani pentru realizarea unui nou plan urbanistic general

Încă un pas pentru Roşia Montană în UNESCO. Ministerul Dezvoltării a alocat bani pentru realizarea unui nou plan urbanistic general

Roşia Montană, comuna celebră din Apuseni

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a aprobat finanţarea realizării unui nou Planul Urbanistic General la Roşia Montană pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul a aprobat Programul anual privind defalcarea pe consilii judeţene şi consilii locale, a sumelor alocate pe anul 2020 pentru elaborarea şi/sau actualizarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) şi a Regulamentelor Locale de Urbanism (RLU). 
 
MLPDA a primit cereri pentru finanţare de la 39 consilii judeţene, pentru 957 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) care au achiziţionat servicii de elaborare a documentaţiilor PUG, în diferite stadii (lucrări noi şi lucrări în continuare), sumele solicitate totalizând 65.109.938,29 lei. 
 
”Pe lângă solicitările transmise de către consiliile judeţene, prin adresa nr. 2457/10.04.2020, înregistrată la MLPDA cu nr. 58.082/16.04.2020, Ministerul Culturii a solicitat sprijin din cadrul Programului pentru finanţarea elaborării Planului urbanistic general pentru comuna Roşia Montană, din judeţul Alba, pentru a susţine procesul de înscriere a Peisajului Cultural Minier din respectivul UAT în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Procedura de înscriere a fost deja iniţiată, iar deţinerea unei documentaţii PUG actualizate este o condiţie esenţială pentru acceptarea demersului. Comuna Roşia Montană se află în lista UAT-urilor pentru care se solicită finanţare şi din adresa trimisă către MLPDA de CJ Alba”, a declarat ministrul Ion Ştefan.

Potrivit Planului Urbanistic General al Roşiei Montane, aflat acum în vigoare, cea mai mare parte a comunei este zonă industrială, lucru care blochează dezvoltare comunităţii în condiţiile în care proiectul minier privat iniţiat de RMGC nu mai este de actualitate.

Ministerul Culturii a reluat procedura de înscriere a Roşiei montane în patrimoniul UNESCO, la sfârşitul lunii ianaurie 2020. „În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar pentru ca dosarul să poată fi discutat în şedinţa din această vară a Comitetului Patrimoniului mondial, care va avea loc în China”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Ministerului Culturii în data de 31 ianuarie.

Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Planurile Urbanistice Generale cuprind analiză, reglementări şi regulament local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază (suprafeţe din intravilan, cât şi din extravilan). În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale, pe bază cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, PUZ-urile şi apoi PUD-urile. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: