Joe Biden relansează un proiect de suflet al lui Barack Obama: Chipul unei foste activiste afro-americane va apărea pe bancnota de 20 dolari

Joe Biden relansează un proiect de suflet al lui Barack Obama: Chipul unei foste activiste afro-americane va apărea pe bancnota de 20 dolari

Harriet Tubman FOTO Arhivă

Joe Biden a reluat un proiect iniţiat de Barack Obama şi amânat de Donald Trump. Conform unui decret semnat luni, bancnota de 20 de dolari va fi imprimată cu un nou chip, cel al activistei afro-americane Harriet Tubman.

Ştiri pe aceeaşi temă

Abia instalat la Casa Albă, democratul Joe Biden munceşte de zor pentru a anula cele mai controversate decizii ale predecesorului său republican Donald Trump. Luni, administraţia Biden a anunţat relansarea proiectului cu privire la inscripţionarea bancnotei de 20 de dolari cu chipul activistei împotriva sclaviei Harriet Tubman.

„Este important ca bancnotele noastre, banii noştri (...) să reflecte istoria şi diversitatea ţării noastre, iar chipul lui Harriet Tubman pe bancnota de 20 de dolari o reflectă în mod evident”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Harriet Tubman devine astfel prima personalitate afro-americană care figurează pe o bancnotă a Statelor Unite.

Iniţiat în 2016 de Barack Obama, acest proiect este relansat într-un context de denunţare a rasismului în Statele Unite, proces care s-a accelerat la sfârşitul lui mai anul trecut în urma morţii afro-americanului George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb.

Harriet Tubman (1822-1913) îi ia locul pe bancnota de 20 de dolari lui Andrew Jackson (1767-1845), fost preşedinte al SUA şi proprietar de sclavi.

Este „o şansă să ne lărgim orizonturile şi să reflectăm mai mult la istoria Americii”, se felicita în momentul lansării propunerii fostul secretar al Trezoreriei SUA Jack Lew.

Născută pe o plantaţie din Maryland, Tubman a reuşit să scape după vârsta de 20 de ani şi şi-a dedicat viaţa eliberării altor persoane din sclavie, de regulă prin acţiuni clandestine, precum şi emancipării femeilor.

Admirator al lui Jackson, Trump a decis să amâne proiectul referitor la Tubman cel puţin până în 2028. Secretarul său al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a legat decizia de anumite „chestiuni de securitate”.

Dar, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump a calificat alegerea lui Barack Obama în cazul bancnotei de 20 de dolari ca fiind „pur corectă politic”. El a sugerat chiar că imaginea sa ar putea figura mai bine pe o bancnotă de 2 dolari, care de altfel nu mai este tipărită.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările