VIDEO De ce sunt incendiile din Amazon mai periculoase decât armele de distrugere în masă INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea Amazonului, plămân vital al planetei, nu poate lăsa pe nimeni indiferent atunci când cade pradă flăcărilor sau despăduririlor, chiar dacă este un teritoriu brazilian. O singură persoană nu ar trebui să aibă puterea de a stabili politici care afectează direct restul umanităţii, scrie  The Atlantic.

Sub diferite forme, de când a venit la putere, Jair Bolsonaro se află sub presiune internaţională şi i se spune că în regiunea Amazonului nu va fi lăsat să facă ce vrea el. 

Franţa a avertizat că nu va semna tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi ţările din grupul Mercosur, dacă regiunea Amazonului va fi distrusă, ceea ce riscă să agraveze şi mai mult schimbările climaterice. Jair Bolosonaro a câştigat alegerile prezidenţiale din Brazilia anul trecut susţinând defrişările. În faţa criticilor mondiale, el invocă acum ameninţările la adresa suveranităţii Braziliei.

”Dar dacă o ţară obţine arme chimice sau biologice, atunci restul lumii tinde să reacţioneze cu furie – sau cel puţin aşa s-a întâmplat în trecutul nu prea îndepărtat. Sancţiunile au venit imediat, iar statele respective au fost ostracizate de comunitatea globală. Distrugerea Amazonului este probabil mult mai periculoasă decât armele de distrugere în masă, care au declanşat un răspuns atât de robust”, scrie The Atlantic. Amazonul este un bun comun universal, crede şi Le Monde. ”Cine deţine Amazonul?” – se întreabă ziarul. ”Cele nouă ţări din America Latină pe teritoriile cărora se extinde această imensă pădure virgină? Brazilia, care găzduieşte 60% din ea? Sau planeta întreagă , a cărei soartă este legată de sănătatea acestei păduri? Consecinţele distrugerii treptate a pădurii tropicale dau în mod clar dreptate ţărilor europene: Amazonul este o sursă importantă de oxigen, apă şi biodiversitate de care depinde întreaga planetă.

Fără a menţiona măcar impactul asupra populaţiilor indigene, defrişarea masivă prin ardere face parte din perturbarea generală a sistemului climatic. Prin urmare,Bolsonaro trebuie să accepte această responsabilitate internaţională”. The New York Times reaminteşte că preşedintele Bolsonaro a ameninţat să părăsească acordul climatic de la Paris.

Într-adevăr, el respinge gălăgios orice problemă de mediu – susţinând că în Brazilia există o „psihoză a mediului” – iar aceasta, în opinia sa, nu face decât să împiedice dezvoltarea economică.

”Şi totuşi, ceea ce doare cel mai mult este ideea pierderii a milioane de Notre-Dames, aceste adevărate catedrale de biodiversitate terestră; toate acele straturi de copaci seculari, liane, arbori de cauciuc, palmieri, bananieri, orhidee, fructul pasiunii tucani, capibara, jaguari, anaconde, tatu şi furnici uriaşe. Un univers monumental, care se transformă, pe măsură ce noi scriem despre asta, în păşune şi plantaţii de soia”.

Pentru The Guardian, Carnavalul ecologic la care asistăm va depăşi cu mult graniţele Braziliei şi doar lunile următoare vor spune dacă liderii europeni sunt pregătiţi să ia măsurile necesare pentru a-i sprijini acei brazilieni care se luptă pentru protejarea Amazonului.

Pădurea Amazoniană ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi găzduieşte aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine şi 30 - 50% din fauna şi flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

G7 pune la dispoziţie peste 20 de milioane de dolari pentru statele afectate de incendiile din Amazon

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că statele industrializate din Grupul celor Şapte (G7) au convenit asupra unui fond în valoare de 22 de milioane de dolari, pe care statele din regiunea Amazonului îl pot utiliza pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure de aici.

Totodată, Macron a anunţat că în următoarele luni va fi lansată o iniţiativă internaţională pentru Amazon, la nivelul ONU, ce va analiza modalităţile de reîmpădurire a zonelor afectate. Domnul Macron a avut discuţii în contradictoriu cu preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, pe această temă.

Imagine indisponibilă

Preşedintele Emmanuel Macron s-a întâlnit luni seara cu cacique Raoni, o figură emblematică a luptei indigenilor împotriva defrişării pădurii amazoniene, a anunţat acesta din urmă într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bidart, în apropiere de Biarritz, staţiunea franceză care a găzduit timp de trei zile summitul G7, informează AFP.

"Am vorbit cu preşedintele Macron despre multe subiecte şi am avut o discuţie bună", a declarat Raoni în limba sa, cu ajutorul a doi interpreţi. "I-am cerut preşedintelui Macron să ne ajute să ne păstrăm pământurile", a mai spus el.

"Îi va convinge pe şefii de stat să ajute Amazonia în legătură cu incendiile şi cu starea critică a pădurii", a declarat şeful tribului kayapo, în vârstă de 89 de ani, care purta tradiţionala podoabă de pene galbene pe cap.

Premierul britanic Boris Johnson a promis luni, cu ocazia summit-ului G7 de la Biarritz, un ajutor de 10 milioane de lire sterline pentru conservarea pădurii tropicale din Amazonia, afectată grav de incendii, informează AFP.

„Toată săptămâna am privit, îngroziţi, cum pădurea tropicală arde sub ochii noştri, aşa că nu putem trece cu vederea realitatea”, a declarat Boris Johnson, într-un comunicat.

Potrivit cifrelor, 79.513 de incendii au fost raportate anul acesta în Brazilia, din care mai mult de jumătate în această zonă.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a autorizat sâmbătă, după ce a fost criticat la nivel global, mobilizarea armatei în Pădurea Amazoniană pentru a lupta contra incendiilor.

Ajutorul va fi pus la dispoziţie imediat pentru a ajuta la conservarea pădurii, dar şi pentru populaţiile afectate.

În comunicat Boris Johnson confirmă că Marea Britanie speră să găzduiască în 2020 conferinţa privind climatul, COP-26.

Brazilia a respins oferta din partea G7 pentru salvarea Pădurii Amazoniene 

Guvernul brazilian a respins marţi suma de 22 de milioane de dolari oferită de liderii ţărilor din G7 pentru stingerea incendiilor de vegetaţie şi salvarea Pădurii Amazoniene.

Oficialii brazilieni nu au oferit un motiv clar pentru respingerea ofertei, dar preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a acuzat Franţa că tratează Brazilia ca pe o colonie.

Fernando Azevedo e Silva, ministrul Apărării din Brazilia, a anunţat că incendiile de vegetaţie din Pădurea Amazoniană sunt sub control. Ministrul a transmis că peste 44.000 de soldaţi au fost trimişi în zonă pentru a combate incendiile şi infracţiunile de mediu din zonă.

Onyx Lorenzoni, consilier al preşedintelui brazilian, a declarat marţi că Brazilia ar putea oferi lecţii oricărei ţări în ceea ce priveşte protejarea pădurilor şi a respins oferta lansată de G7.

„Vă mulţumim, dar probabil acele resurse ar fi mai relevante pentru reîmpădurirea Europei”, a declarat Lorenzoni.

Imagine indisponibilă

Incendiile din Amazonia continuă să se extindă în pofida desfăşurării de avioane cu apă şi a soldaţilor 

Incendiile au continuat să facă ravagii luni în pădurea amazoniană de pe teritoriul Braziliei, în pofida desfăşurării de avioane cu apă, a pompierilor şi a soldaţilor pentru a lupta împotriva flăcărilor uriaşe, relatează AFP.

Oraşul Porto Velho, în statul Rondonia (nord-vest), unde două avioane Hercules C-130 au aruncat de duminică zeci de mii de litri de apă pentru a stinge flăcările, a rămas acoperit de nori mari de fum.

În plus faţă de aceste două aeronave ale forţelor aeriene, zeci de pompieri au fost trimişi duminică pentru a opri extinderea incendiilor. De asemenea, Brazilia a acceptat ajutorul Israelului, care s-a oferit să trimită un avion.

Ministrul Justiţiei şi Securităţii Publice, Sergio Moro, a dat de asemenea undă verde desfăşurării de poliţişti pentru a face faţă distrugerii ilegale a pădurilor din Amazonia.

Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE) a identificat 1.133 de noi incendii sâmbătă şi duminică.

Până în prezent, şapte state braziliene, între care şi Rondonia, au apelat la armată. Circa 43.000 de militari sunt disponibili pentru a lupta împotriva incendiilor, a declarat ministrul apărării, Fernando Azevedo e Silva.

Numărul soldaţilor trimişi pentru a lupta împotriva incendiilor şi modul lor de acţiune au rămas pentru moment neclare.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar putea vizita Pădurea Amazoniană săptămâna aceasta pentru a vedea modul în care autorităţile intervin pentru stingerea incendiilor din această zonă, a afirmat Otavio Rego Barros, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bolsonaro, potrivt Reuters. 

 Otavio Rego Barros a mai adăugat că Ecuador şi Chile au oferit Braziliei mai multe avioane destinate stingerii incendiilor de vegetaţie.

Jair Bolsonaro este vizat de critici internaţionale din cauza incendiilor care afectează Pădurea Amazoniană. Liderul brazilian, considerat un politician populist, este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrişările.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite