România mai urcă o poziţie în topul celor mai puternice armate ale lumii

România mai urcă o poziţie în topul celor mai puternice armate ale lumii

Armata română dispune de 943 de tancuri

Clasamentul anual al celor mai puternice armate din lume realizat de Global Firepower, dominat de SUA, Rusia şi China, plasează România pe locul 39, cu o poziţie mai sus în comparaţie cu anul precedent.

Potrivit raportului Global Firepower, România  armata română dispune de 70.000 de militari activi şi 50.000 de rezervişti, 943 de tancuri şi 1.369 de blindate, 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament şi 62 de elicoptere. Forţele navale dispun de 3 fregate, 4 corvete, 3 nave de patrulare şi 5 deminoare.  
 
În zona Mării Negre, dominată de Rusia, cea mai puternică armată este cea a Turciei, clasată pe locul 11 şi cea a Ucrainei, pe locul 27. Din fostele state comuniste, cel mai bine stă Polonia, locul 21. În ceeea ce priveşte vecinii României, Ungaria urcă şi ea ocupând locul 54, Bulgaria coboară, picând pe locul 62,iar Serbia urcă de pe poziţia 65. Interesant este că o ţară relativ mică, precum Cehia s-a clasat pe locul 33, chiar înaintea Greciei.    
 
Pentru întocmirea acestui clasament au fost luaţi în calcul 50 de parametri, pornind de la poziţia geografică a ţării, flexibilitatea logistică şi resursele naturale şi până la stabilitatea financiară a ţării şi bugetul alocat apărării. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: