Parlamentul israelian a adoptat o lege controversată care permite autorităţilor să afle numele persoanelor nevaccinate

Parlamentul israelian a adoptat o lege controversată care permite autorităţilor să afle numele persoanelor nevaccinate

Foto: Arhivă Adevărul

Parlamentul israelian l-a autorizat miercuri pe ministrul Sănătăţii să comunice altor autorităţi identitatea persoanelor nevaccinate contra coronavirus, stârnind îngrijorări cu privire la respectarea vieţii private a cetăţenilor care refuză un vaccin, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

O lege controversată, adoptată cu 30 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă", dă autorităţilor locale, directorului general al Ministerului Educaţiei şi unor membri ai Ministerului Muncii posibilitatea de a comunica numele, adresele şi numerele de telefon ale persoanelor nevaccinate. 
 
Scopul acestui text, valabil trei luni sau până când pandemia se va încheia, este "de a permite acestor organisme să încurajeze oamenii să se vaccineze adresându-le personal lor", potrivit unui comunicat al Parlamentului. 
Israelul a administrat cele două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech la trei milioane de persoane, adică în jur de o treime din 9 milioane de locuitori. 
 
Statul evreu a redeschis duminică centrele comerciale şi magazinele de stradă pentru întreaga populaţie după cel de-al treilea lockdown de la debutul epidemiei de Covid-19. 
 
Dacă locurile sunt deschise tuturor, altele sunt accesibile doar persoanelor cu "insignă verde", adică cele care au primit a doua doză de vaccin. Dar această decizie este criticată de o parte a populaţiei care vede în acest lucru o formă de discriminare contra nevaccinaţilor. 
 
În timpul unei dezbateri parlamentare, miercuri, şefa Partidului muncitoresc, Merav Michaeli, l-a acuzat pe premier, Benjamin Netanyahu, că "refuză cetăţenilor dreptul la confidenţialitate asupra informaţiilor lor medicale". 
Comunicatul de la Knesset (Parlamentul) afirmă că informaţiile personale nu pot fi folosite cu alt scop decât de a încuraja oamenii să se vaccineze.  
 
Deputatul Haim Katz, de la Partisul de dreapta Likoud al premierului, a apărat legea ca un mijloc de promovare a vaccinării. Mai mult de 760.000 de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate oficial în Israel, dintre care mai mult de 5.600 de decese, de la începutul pandemiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările