Mari schimbări politice în Tunisia. Doar 6 guvernatori regionali rămân în funcţie

Mari schimbări
politice în Tunisia. Doar 6 guvernatori regionali rămân în funcţie

Prim-ministrul Tunisiei, Mehdi Jomaa. FOTO: Reuters

Prim-ministrul tunisian Mehdi Jomaa a înlocuit vineri 18 din cei 24 de guvernatori regionali, în urma cererile repetate ale partidelor laice, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Formaţiunile politice laice din Tunisia au fost actorii care au pus presiune pe prim-ministrul de la Tunis să îndepărteze înalţii funcţionari foşti membri ai partidului islamist Ennahda, Partidul Renaşterii, înainte de alegerile care urmează să aibă loc în 2015.

După criza politică declanşată în urma asasinării a doi opozanţi ai regimului, Partidul Renaşterii, prima formaţiune politică a Parlamentului, a acceptat să cedeze puterea unui executiv de tranziţie responsabil cu pregătirea noilor alegeri.

Cu toate acestea, partidele din fosta opoziţie îi acuza pe cei din partidul islamist că înainte de a renunţa la puterea au făcut numiri politice în posturi cheie ale administraţiei, încercând să-şi încalce o parte din promisiuni şi să-şi creeze un avantaj.

„Prim-ministrul Mehdi Jomaa a decis să înlocuiască 18 din cei 24 de guvernatori”, motivul fiind acela de a îmbunătăţi calitatea înalţilor funcţionari, a declarat ministrul de Interne, Lofti Ben Jeddou.

Liderii Partidului Renaşterii au precizat că nu se vor opune deciziilor luate de guvernul interimar, dar a pus în vedere faptul ca schimbările din administraţie să ţină cont eficacitatea celor vizaţi pentru demitere, nu pentru afinităţile politice ale acestora. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: