Lupte la frontiera Columbiei: Venezuela cere ajutor de urgenţă din partea ONU

Lupte la frontiera Columbiei: Venezuela cere ajutor de urgenţă din partea ONU

Foto Facebook

Venezuela va cere un „ajutor imediat“ Naţiunilor Unite pentru dezamorsarea minelor antipersonal puse, potrivit Caracasului, în sud-estul ţării de grupuri armate columbiene în timpul luptelor care au loc de la 21 martie la frontiera cu Columbia, a anunţat preşedintele Nicolas Maduro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Venezuela va lua legătura cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a solicita un ajutor de urgenţă Naţiunilor Unite „pentru dezamorsarea câmpurilor de mine lăsate de aceste grupuri de criminali şi traficanţi de droguri din Columbia", a afirmat duminică Nicolas Maduro la postul naţional de televiziune, conform Agerpres.

Potrivit bilanţului oficial venezuelean, 15 persoane (şase soldaţi venezueleni şi nouă membri ai grupurilor armate consideraţi "terorişti" de autorităţi) au fost ucişi, în timp ce armata venezueleană a difuzat duminică pe Twitter imagini cu tiruri de artilerie. Circa 30 de persoane au fost, de asemenea, arestate.

Arme, explozivi şi droguri au fost confiscate încă de la începutul luptelor destinate. Potrivit Caracasului, pe teritoriul venezuelean grupurile armate columbiene care s-au instalat, au fost interzise.

„Am alungat aceste grupuri din mai multe tabere. Au lăsat un teritoriu minat. Am pierdut mai mulţi soldaţi cu aceste mine. Asasini!", a continuat Nicolas Maduro.

Într-o retorică obişnuită, preşedintele venezuelean a acuzat aceste grupuri că au legături cu „armata columbiană şi guvernul (preşedintelui columbian) Ivan Duque".

„Sunt îmbrăcaţi ca luptătorii de gherilă pentru a servi rutele traficului de droguri", a adăugat el.

Potrivit unei surse din cadrul forţelor de securitate din Columbia, aceste „grupuri armate" sunt disidenţi ai fostei gherile columbiene Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Deşi majoritatea celor 13.000 de membri ai fostei gherile marxiste au depus armele, facţiuni „disidente" nu au acceptat procesul de pace semnat în 2016 în Columbia.

Serviciile de informaţii militare columbine informează că aceste gupuri sunt fără comandă unificată şi sunt finanţate prin traficul de droguri şi minele clandestine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările