Brexit: Negocierile comerciale au regresat. Mii de europeni aflaţi în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brexit

Negocierile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană au regresat, iar aşteptările ca negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, să revină la Londra la acest sfârşit de săptămână pentru a încheia un acord s-ar putea să nu devină realitate, informează Reuters. Asciaţia The3Million avertizează că mii de europeni vulnerabili care trăiesc în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile din cauza Brexitului.

"În pofida negocierilor intense din ultimele 24 de ore (alimentate de pizza şi sandviciuri) mi s-a spus de o sursă britanică că "discuţiile au regresat puţin astăzi", a scris pe Twitter editorul politic al Sky News, Beth Rigby.

Rigby a mai spus că o sursă europeană a declarat că se aşteaptă ca Barnier să se întoarcă la Bruxelles şi apoi să revină în Marea Britanie în week-end pentru a încheia o înţelegere, dar în lumina ultimelor dezacorduri este posibil ca aceasta să nu se mai întâmple. 

Mii de europeni vulnerabili care trăiesc în Regatul Unit riscă să-şi piardă drepturile din cauza Brexitului, au avertizat joi militanţi ai asociaţiei The3Million, care apără interesele cetăţenilor europeni în Regatul Unit, transmite AFP.

Regulile în materie de imigraţie se schimbă pentru europenii care sosesc în Regatul Unit începând din ianuarie 2021; cei care locuiesc deja acolo îşi vor păstra drepturile cu condiţia prezentării unei cereri privind statutul de rezident.

Potrivit datelor oficiale, autorităţile britanice au primit 3,9 milioane de cereri, 56% dintre solicitanţi primind statutul de rezident permanent acordat persoanelor care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani pe teritoriul britanic, ceea ce le va permite să continue să lucreze şi să beneficieze de ajutoare sociale după Brexit.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, le-a transmis miercuri reprezentanţilor statelor membre că negocierile asupra unui acord comercial cu Regatul Unit ajung într-un moment ''al ultimei şanse'', transmite Reuters.

Patru diplomaţi au declarat pentru Reuters, după întâlnirea cu Barnier în cadrul Comitetului reprezentanţilor permanenţi (COREPER, format din ambasadorii statelor membre pe lângă UE), că discuţiile cu Londra sunt încă în impas, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, pe subiecte precum pescuitul, garantarea unei concurenţe loiale şi modalităţile de soluţionare a unor viitoare diferende comerciale.

'"El a spus că viitoarele zile vor fi decisive'', a afirmat un diplomat european care a luat partea la întâlnirea cu Michel Barnier, desfăşurată cu patru săptămâni înaintea expirării perioadei de tranziţie.

Sub rezerva anonimatului, diplomatul a explicat că Barnier nu a specificat o dată până la care acordul cu Londra trebuie să fie convenit, dar avansarea discuţiilor devine crucială.

'"Un progres rapid este crucial. Trebuie să se ajungă la un acord în câteva zile dacă Parlamentul şi Consiliul (European) intenţionează să îşi încheie procedurile respective înainte de finalul perioadei de tranziţie'', a apreciat şi David McAllister, preşedintele Grupului de coordonare al Parlamentului European pentru Regatul Unit.

Franţa ameninţă că se va opune prin veto unui acord post-Brexit cu Marea Britanie care nu va fi bun

 Franţa se va opune prin veto acordului comercial post-Brexit dacă el nu va răspunde anumitor exigenţe, în special în materie de pescuit, a declarat vineri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, adăugând că există în continuare un risc ca Uniunea Europeană şi Marea Britanie să nu ajungă la o înţelegere, relatează AFP şi Reuters.

"Dacă nu va exista un acord bun (...), ne vom opune", a declarat el la postul de radio Europe 1.

Întrebat dacă Franţa ar face asta prin veto, el a răspuns: "Da. Fiecare ţară are dreptul de veto, aşa că este posibil". "Vom face propria evaluare a acestui proiect de acord, dacă va exista unul", a adăugat Beaune

"Vreau să le transmit pescarilor noştri, producătorilor noştri, cetăţenilor care ne ascultă că nu vom accepta un acord cu termeni necorespunzători", a mai afirmat el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie acest an, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, dar a intrat într-o perioadă de tranziţie în care relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile UE, pentru a le oferi cetăţenilor şi companiilor timp pentru a se adapta.

Londra a exclus deja posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale guvernului britanic.

În absenţa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite