Coreea de Nord ar putea accepta compromisul unei pieţe capitaliste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii săraci din Coreea de Nord se vor bucura de stimulente economice din partea statului, care plănuieşte să ofere bonusuri pentru a asigura productivitatea cât mai mare a sezonului de plantare a orezului din acest an. Schimbarea adoptată de Phenian este asemănătoare cu reforma din China.

Noul program economic îşi propune să sporească producţia şi eficienţa procesului muncii prin oferirea de bonusuri financiare atât supraveghetorilor şi managerilor, cât şi muncitorilor, potrivit publicaţiei „The Huffington Post”.

Iniţiativa Phenianului a fost văzută de analiştii străini drept o imitare a modelului chinez pentru a reuşi să includă principiile pieţei libere în cadrul unui sistem socialist extrem de rigid. În acelaşi timp, populaţia din Coreea de Nord suferă în continuare din cauza lipsei alimentelor şi a penelor dese de electricitate.

„Furnizarea unor bonusuri materiale şi relaxarea controlului de stat în ce priveşte deciziile economice sunt două elemente-cheie în procesul de tranziţie de la o economie rigidă la un sistem bazat pe principiile pieţei libere”, a declarat John Delury, profesor asistent în cadrul Universităţii Yonsei din Seul.

Politica nou-adoptată de Coreea de Nord se regăseşte printre reformele de piaţă implementate de China. Acestea au schimbat ţara într-o putere mondială în materie de producţie şi au transformat-o în cea de-a doua economie a lumii, în timp ce sute de milioane de chinezi au reuşit să depăşească sărăcia cruntă.

Priorităţile economice ale Coreei de Nord au suscitat mult mai puţin interes, însă unii specialişti sunt de părere că ţara se află în pragul unor reforme importante. În ultima perioadă, micul stat comunist s-a aflat în centrul discuţiilor internaţionale mai ales din cauza programului său nuclear, susţinând continuarea investiţiilor pentru dezvoltarea armelor.

Banca Centrală din Coreea de Sud estimează că venitul naţional brut pe cap de locuitor în Coreea de Nord este de 1,25 de dolari. În comparaţie, acest indicator al standardului mediu de viaţă este de 23,40 de dolari per locuitor în Coreea de Sud.

În luna aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut publică prima politică economică prezentată într-o formă concretă de când a preluat puterea ţării în decembrie 2011. Detaliile despre noile schimbări vizau obiectivele naţionale principale pentru acest an: consolidarea economiei şi dezvoltarea nucleară.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite