Capitala Indoneziei se mută pe insula Borneo, în provincia Kalimantanul de Est

Capitala Indoneziei se mută pe insula Borneo, în provincia Kalimantanul de Est

Oraşul Samarinda din provincia Kalimantnul de Est FOTO Getty Images

Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat luni amplasamentul viitoarei capitale, ce va fi ridicată în partea indoneziană a insulei Borneo, în provincia Kalimantanul de Est. Noua capitală, al cărei nume nu a fost încă ales, va fi amplasată nu departe de actualul Samarinda City şi de oraşul-port Balikpapan, important pentru transportul de cărbune şi ţiţei.

 
„Este un loc strategic în centrul Indoneziei, aproape de o zonă urbană în creştere“, a explicat Widodo într-o conferinţă de presă la palatul de stat din Jakarta, o metropolă supraaglomerată, poluată şi care se scufundă încet, situată pe coasta de nord a insulei Java, transmite Reuters.
 
Preşedintele Widodo a subliniat că este urgentă începerea planurilor de relocare, deşi mutarea instituţiilor guvernamentale nu va avea loc înainte de 2024.
 
Mutarea capitalei va costa 466 miliarde de rupii (32,79 miliarde de dolari), din care statul va contribui cu 19%, restul urmând să provină din parteneriat public-privat şi din investiţii private, a precizat Widodo. În costul total intră construirea noilor clădiri guvernamentale şi a locuinţelor pentru circa 1,5 milioane de funcţionari publici.
 
Activişti de mediu au exprimat temeri că lucrările la noua capitală ar putea pune în pericol habitatul unor specii ameninţate precum urangutanul, ursul soare şi maimuţa cu trompă.
 
Jakarta, cu 30 milioane de locuitori şi unul din oraşele cele mai aglomerate din lume, este frecvent ameninţată de inundaţii, iar cartiere întregi de-a lungul coastei nordice se scufundă sub nivelul mării din cauza extragerii apei freatice de către milioane de rezidenţi.
 
Preşedintele Widodo a mai explicat că presiunea asupra actualei capitale şi a insulei Java este deja prea mare, insula fiind locuită de 54% din populaţia de 260 milioane de persoane a ţării şi generând 58% din PIB.
 
Guvernul va prezenta un proiect de lege, însoţit de un studiu de fezabilitate, în parlament pentru a obţine aprobarea acestuia pentru noua capitală, a mai declarat preşedintele.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: