Doina Gradea, despre cum a clădit un imperiu media Adrian Sârbu, cel privit de oamenii bogaţi drept „genial, carismatic, dar cu faţă de mafiot rus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doina Gradea, fosta asistentă personală a lui Adrian Sârbu, povesteşte într-un nou text publicat pe blog despre începuturile Pro TV şi îi conturează portretul mogulului media.

Într-un text publicat pe blogul oaresuntunporc.ro, Doina Gradea îşi descrie parcursul profesional şi dezvăluie cum Adrian Sârbu le vorbea angajaţilor, la începutul anilor '90, despre CNN, BBC şi data base, în condiţiile în care în redacţie existau doar două maşini de scris. 

„Ştiam că patronii sunt ăia care dau banii şi vor să câştige bani. Sârbu însă, surprinzător pentru mine, era interesat de ştiri, ne învăţa cum să facem ştiri şi presă în general. Ştia tot ce însemna mass media şi nu numai din România. Mergea des în străinătate, citea reviste străine şi ne aducea pagini din reviste cu trendurile din mass media din lume. La începutul anilor ’90 asta era ceva de neimaginat aproape. El ne vorbea de CNN, BBC, noi abia aveam două maşini de scris în toată redacţia, care aveau lipsă două litere dintre cele mai uzuale, R şi A, şi două computere la care noi, muritorii de rând, nu aveam acces. El, Adrian Sârbu, ne spunea de database şi noi scriam ştirile Mediafax pe verso-ul fluxurilor de ştiri care curgeau gratis de la Reuters sau France Press“, scrie Gradea pe blogul oaresuntunporc.ro.

Doina Gradea, care a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, a ajuns să lucreze pentru Mediafax în 1992, fiind recomandată de Andrei Boncea. Doi ani mai târziu, aceasta devenea secretar general de redacţie la Canalul de Ştiri – cel care urma să devină Pro TV – fără a şti ce înseamnă televiziunea, după cum însuşi mărturiseşte. Gradea îşi aminteşte că Andreea Esca, pe care o descrie drept „un om remarcabil“, a venit tot atunci şi îi învăţa pe angajaţii lui Sârbu să facă ştiri de televiziune, întrucât făcuse cursuri la CNN. „Din august 1995 am început să lucrez cu Adrian Sârbu ca asistentă personală. El se pregătea pentru Pro TV. Ştia mai multe decât noi, cei din jurul lui, ştia cam ce avea să urmeze. Noi habar nu aveam. Mai bine că nu am ştiut că poate ne speriam şi fugeam“, povesteşte Doina Gradea. 

Adrian Sârbu, ne spunea de data base şi noi scriam ştirile Mediafax pe verso-ul fluxurilor de ştiri care curgeau gratis de la Reuters sau France Press   Doina Gradea

Ion Ţiriac, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, fuma ţigări de la alţii

Aceasta a explicat şi că legătura dintre „americanul bogat“ Ronald Lauder şi Adrian Sârbu a fost făcută de Ion Ţiriac. Fosta asistentă a lui Sârbu notează că „în lumea oamenilor bogaţi“ Sârbu era privit ca un om cu mare potenţial, genial şi cu o mare carismă, însă cu „faţă de mafiot rus“. Cât despre Lauder, Gradea spune că era „un om extraordinar, cu o minte sclipitoare şi conectat la tot ce însemna putere la cel mai înalt nivel mondial.“

De asemenea, Gradea vorbeşte şi despre Ion Ţiriac, căruia Sârbu i-a mulţumit întotdeauna şi i-a fost recunoscător pentru ajutorul acordat, precizând că fostul tenisman călătorea cu metroul în Londra şi nu se sfia să ceară ţigări celor din jur, chiar dacă numele lui apărea constant în topul celor mai bogaţi oameni din lume. „Ţiriac, cu colecţia lui de automobile, cu banii care îl clasează în topurile celor mai bogaţi din lume, călătorea cu metroul în Londra. Nu îi era jenă să îţi ceară ţigări. Tot timpul fuma ţigări de la alţii. Nu o marcă anume, ce aveai. Ne-a spus o dată, la o ţigară, că nu îşi cumpără ţigări pentru că aşa ar fuma mai mult şi nu vrea. Îi place să fumeze din când în când şi cerea celor din jur“, notează Gradea. 

Adrian Sârbu nu suporta lucrurile simple

Aceasta numeşte colaborarea cu Adrian Sârbu „cea mai importantă perioadă din viaţa ei“, precizând că s-a bucurat de încrederea şi sprijinul lui: „El m-a învăţat absolut tot ceea ce ştiu astăzi. Să îmi depăşesc limitele, să fac lucruri pe care să le las în urma mea şi apoi să îi învăţ şi pe alţii ceea ce ştiu eu. Voia să ştiu tot ce ştia el.“

Ce era simplu, previzibil şi uşor de făcut, la Adrian Sârbu se transforma în ceva complicat şi, la final, deosebit de interesant. Părea că el e marele regizor şi noi actorii lui preferaţi   Doina Gradea

Totodată, Gradea mărturiseşte că mogulul media şi-o dorea alături la toate întâlnirile şi şedinţele şi voia să-i spună dacă a procedat corect sau nu: „Mi-era jenă să îi spun la început când greşea. Apoi am învăţat cum să îi spun să nu pară că a făcut ceva rău. Ce era simplu, previzibil şi uşor de făcut, la el se transforma în ceva complicat şi, la final, deosebit de interesant. Nu suporta lucrurile simple. Totul era cu regie, cu personaje, cu acţiune multă. Părea că el e marele regizor şi noi actorii lui preferaţi.“ 

Adrian Sârbu, un patron preocupat de angajaţii lui

Pe de altă parte, Gradea subliniază că Sârbu era preocupat de angajaţii săi, „voia să fie sănătoşi, acasă să le fie bine, orice problemă personală o aveau, îi încuraja să vină la el să îi ajute. Adrian Sârbu avea nevoie să aibă contact permanent cu oamenii lui, cu toţi angajaţii. Urca şi cobora etajele zilnic, de câte ori ieşea şi intra în sediu, doar ca să se întâlnească cu oamenii lui, să îi vadă, să le ia pulsul. Le zâmbea, îi saluta, îi întreba ce fac.“

Doina Gradea rememorează şi câteva întâmplările amuzante, una dintre ele avându-l protagonist pe Andi Moisescu, „un om deosebit“. „Majoritatea îi vorbeam cu «domnul Sârbu». Într-o dimineaţă mi-a spus venind la birou că el vrea ca de azi înainte lumea să îi spună pe nume şi eu să fiu prima care o fac. (…) Mi s-a încleştat gura. Nu puteam să fac asta nicicum. Îmi aduc aminte de episodul venirii lui Andi Moisescu la el în birou. Rugat să îi spună pe nume, Andi a replicat, haios, cum a fost mereu: «Păi de ce n-ai zis aşa, măi Adriane, mă…». Andi a fost printre primii care i-au spus pe nume. Un alt om deosebit, creativ, dedicat, este Andi Moisescu, cu care am avut bucuria să lucrez ani mulţi“, scrie Gradea.  

Adrian Sârbu urca şi cobora etajele zilnic, doar ca să se întâlnească cu oamenii lui, să îi vadă, să le ia pulsul. Le zâmbea, îi saluta, îi întreba ce fac   Doina Gradea

„Oamenii din PRO se învăţaseră la început că nu sunt căutaţi când pleacă el din ţară. Aşa că aflau din timp când pleca şi, când el era deja în drum spre aeroport, ei îşi luau mini-vacanţă. Surpriză!!! Ei nu ştiau că lui Adrian Sârbu îi era oarecum teamă de zbor cu avionul şi putea să se răzgândească să plece chiar în aeroport. De vreo câteva ori s-a întors şi nimeni nu mai era la birou“, îşi aminteşte Gradea. 

În încheiere, aceasta dezvăluie că a trăit alături de Sârbu momente extrem de grele, „în care nu ştia încotro s-o apuce.“ „Încerca să înţeleagă de ce parteneri, angajaţi sau prieteni puteau să trădeze. Era dezamăgit şi trist de fiecare dată în asemenea momente. Nu înţelegea “de ce”. Oamenii oboseau, nu puteau ţine ritmul cu el. Mintea lui era mult peste a noastră însumată şi vedea mult înainte. Oamenii lui voiau linişte, familie, timp să îl dedice familiei, să fie oameni normali, obişnuiţi, cum nu fuseseră până atunci. În PRO TV totul era în afara normalului, viata ta era PRO TV şi…restul.“ 

Mai mult decât atât, aceasta susţine că oamenii din Pro TV aveau cele mai mari salarii din media din România şi erau recompensaţi pentru „orice lucru extraordinar pe care îl făceau.“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite