Activiştii pentru drepturile persoanelor cu autism cer cântăreţei Sia să anuleze lansarea filmului „Music”

Activiştii pentru drepturile persoanelor cu autism cer cântăreţei Sia să anuleze lansarea filmului „Music”

Activiştii pentru drepturilor persoanelor cu tulburări de spectru autist cer cântăreţei Sia să anuleze lansarea filmului „Music”, debutul său în regie. Ei consideră că lungmetrajul, în care joacă Maddie Ziegler şi Kate Hudson, prezintă stereotipuri ofensatoare şi efecte vizuale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziegler interpretează rolul unei adolescente nonverbale, descrisă de Sia drept o adolescentă cu abilităţi speciale.

Hudson este Zu, un spirit liber, dependentă înstrăinată de propria familie, care se găseşte în postura de a fi unicul protector al surorii ei vitrege, jucată de Ziegler. 

O petiţie online prin care este cerută anularea lansării filmului a fost lansată vineri şi, până marţi după-amiază, a fost semnată de peste 500 de persoane.

Ea a fost iniţiată de Hannah Marshall, care se identifică drept o femeie cu autism din Carolina de Nord.

„Ca individ cu autism, cer ca acest film să fie anulat”, citeză Variety. „Este extrem de ofensator pentru mine şi alţi indivizi autişti. Sia a arătat că nu are vreo remuşcare pentru trădarea imprecisă şi dureroasă a comunităţii”.

Textul continuă: „Acest film nu va avea un impact major în istorie. Anularea lui va exprima faptul că intoleranţa faţă de neurodiversitate este inacceptabilă în societatea de azi. Sia şi asociaţii ei au alte mijloace de finanţare; vor supravieţui chiar dacă acest film nu face bani”.

Criticile asupra filmului au venit după trailerul lansat pe 19 noiembrie. Sia a răspuns acestora timp de mai multe ore pe reţelele de socializare. Activiştii i-au cerut explicaţii pentru folosirea sintagmei „abilităţi speciale” în locul „handicap” pentru persoanele cu autism, pentru faptul că a distribuit un actor neurotipic în rolul principal şi că a făcut uz de privilegiul ei ca să facă un film centrat pe comunitate.

Sia a spus că a colaborat cu persoane cu tulburări de spectru autist şi apropiaţi ai lor şi că a încercat să lucreze cu „o frumoasă tânără nonverbală până ce a găsit proiectul neplăcut şi stresant”.

„Filmul este atât o declaraţie de dragoste pentru persoanele care îi îngrijesc, cât şi pentru comunitate. Am propria viziune unică asupra comunităţii, am simţit că este reprezentată insuficient şi nevoită să fac filmul. Dacă asta mă fac un rahat, sunt un rahat, dar intenţiile mele sunt minunate”, a spus cântăreaţa.

Filmul „Music” este programat să fie lansat în februarie 2021.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările