Senatorul Daniel Zamfir nu renunţă la ideea plafonării dobânzilor la credite. Fratele său e în prag de a fi executat silit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, senatorul Daniel Zamfir, cunoscut pentru opiniile sale împotriva băncilor, a depus mai multe proiecte legate de credite, toate fiind însă declarate neconstituţionale. Motivul nedeclarat pare să fie legat de problemele financiare pe care le are fratele său, după ce a luat un credit de peste 700.000 de euro, pentru care riscă să fie executat silit.

Cunoscut deja pentru proiectele privind darea în plată a unui imobil ipotecat pentru care nu mai poate achita ratele bancare sau pentru cel privind conversia creditelor în valută, senatorul Daniel Zamfir nu renunţă la ideea de a modifica reglementările privind creditele.

În ciuda faptului că o parte dintre iniţiativele sale legislative au fost declarate neconstituţionale, senatorul ALDE a depus recent la Senat o propunere legislativă privind „protecţia consumatorilor împotriva cametei şi a altor forme de abuz de putere economică”, prin care propune plafonarea dobânzilor la creditele date de bănci, conversia creditelor în valută la cursul iniţial plus cel mult 20% din devalorizarea leului (”în cazul imposibilităţii consumatorului de a accepta majorarea dobânzii sau de a suporta şocul valutar”, precizează proiectul) dar şi dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul pe care banca i l-a vândut, la preţul ”real”. 

Potrivit documentului, dacă va deveni lege, ea se va aplica şi în cazul creditelor în derulare. 

Fratele deputatului ALDE Daniel Zamfir s-a judecat ani buni cu o bancă, din cauza unei datorii neachitate de peste 700.000 euro, contestând în urmă cu două luni, în apel, executarea silită.

    

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Judecătoriei Sectorului 3 Theodor Cosmin Zamfir, fratele senatorului Daniel Zamfir, a contestat decizia din 14 noiembrie 2016 a aceleiaşi instanţe, prin care s-a dispus executarea sa silită din cauza unei datorii de 720.000 euro, rezultată dintr-un împrumut luat de la Credit Europe Bank. 

Judecătoria Sectorului 3 a hotărât, la data de 14 noiembrie 2016, executarea silită a lui Theodor Cosmin Zamfir, fratele deputatului Daniel Zamfir, într-un proces pe care acesta îl avea cu Credit Europe Bank SA, de la care un credit de 720.000 euro, datoria ajunsă la peste 1milion de euro cu tot cu penalităţi de neplată. 

“Soluţia pe scurt: Admite cererea. Încuviinţează executarea silită. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 14.11.2016”, se arată pe portal.just.ro. 

La 28 martie 2017, Theodor Cosmin Zamfir a declarat apel, contestând această decizie la aceeaşi instanţă.

   

La 11 aprilie, Judecătoria Sectorului 3 a respins contestaţia ca tardivă, astfel încât executarea silită poate avea loc oricând.

„Respinge cererea. Solutia pe scurt: Admite excepţia tardivităţii formulării contestaţiei la executare, invocată de instanţă din oficiu. Respinge contestaţia la executare ca fiind tardiv formulată. Respinge cererea privind întoarcerea executării silite ca neîntemeiată. Obligă contestatorul la plata sumei de 1563,66 lei reprezentând contravaloare fotocopiere dosar de executare silită. Obligă contestatorul la plata sumei de 3221,21 lei reprezentând cheltuieli de judecată – onorariu de avocat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sector 3 Bucureşti, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată astăzi, 11.04.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată pe portal.just.ro.

În urmă cu două luni, în cadrul audierii guvernatorului Mugur Isărescu şi a membrilor Consiliului de Administraţie al BNR, care a avut loc la Comisia Economică din Senat, Daniel Zamfir a avut replici dure faţă de Mugur Isărescu, acuzându-l la un moment dat că ar fi permis, pe vremea când era premier, ca Ministerul Finanţelor să se împrumute de la Fondul Naţional de Investiţii (FNI) fondat de Sorin Ovidiu Vîntu. Zamfir s-a referit la faptul că FNI ar fi cumpărat, în perioada respectivă, titluri de stat, ca şi când statul român sau premierul în funcţie verifică "cazierul" celui care cumpără asemenea titluri de stat de pe piaţa liberă.

Tăriceanu a intervenit însă în discuţie, spunându-i lui Zamfir: ”Nu e corect, Daniel. Să nu creăm acum titluri de presă… Putea să cumpere şi Bercea Mondialu”, a spus Tăriceanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite