OMV Petrom a pus în funcţiune la Petrobrazi a treia unitate Policombustibili din lume. Cum transformă GPL în benzină

OMV Petrom a pus în funcţiune la Petrobrazi a treia unitate Policombustibili din lume. Cum transformă GPL în benzină

OMV Petrom a pus în funcţiune, la rafinăria Petrobrazi, noua unitate Policombustibili care permite conversia GPL şi a benzinei uşoare de joasă calitate în produse petroliere cu valoare adăugată ridicată – benzină şi motorină – cu ajutorul unei tehnologii inovative. Aceasta este cea de-a treia unitate de acest tip din lume şi este prima care converteşte şi benzină uşoară de joasă calitate, nu doar GPL.

„Prin noua unitate Policombustibili, tehnologii de ultimă generaţie din industria petrochimică şi de rafinare sunt disponibile acum şi în rafinăria Petrobrazi. Datorită investiţiilor susţinute, Petrobrazi continuă să fie una dintre cele mai importante rafinării din România, funcţionând la cele mai înalte standarde – inclusiv de eficienţă energetică şi de mediu - şi contribuind la dezvoltarea economică a zonei”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Oil.

Având la bază tehnologia inovativă Policombustibili, dezvoltată de compania franceză Axens, noua instalaţie din cadrul Petrobrazi permite creşterea valorii mixului de producţie datorită ponderii mai mari a benzinei şi motorinei în produsele obţinute de rafinărie. Anual, circa 50.000 de tone de benzină şi motorină vor rezulta din conversia GPL şi a benzinei uşoare, cantitate echivalentă cu 1 milion de plinuri, potrivit companiei.

Capacitatea totală a rafinăriei Petrobrazi va rămâne neschimbată, la 4,5 milioane de tone anual.

Lucrările la proiectul unităţii Policombustibili au început în 2017 şi au necesitat investiţii de aproximativ 65 de milioane de euro. Proiectul a implicat construirea noii unităţi care se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea a unui teren de fotbal. Lucrările la unitatea Policombustibili au presupus peste 850.000 de ore-muncă fără incidente, fiind implicate peste 550 de persoane - specialişti OMV Petrom, precum şi sub-contractori specializaţi.

Noua unitate a început producţia în martie 2019, conform planului.

Rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual, este una dintre cele mai importante unităţi de acest tip din ţară.

În perioada 2005-2018, rafinăria Petrobrazi a beneficiat de investiţii de aproximativ 1,6 miliarde euro în proiecte de modernizare, de construire a unor instalaţii noi şi în proiecte de mediu. În prezent, rafinăria Petrobrazi funcţionează la cele mai înalte standarde de performanţă si de mediu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: