Dacă mai trăiesc, pensionarilor li se recalculează veniturile aferente perioadei comuniste. Cine este afectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mai trăiesc, pensionarilor li se vor recalcula veniturile aferente perioadei comuniste (1977 – 1991), când legiutorii au decis să raporteze punctul de pensie la salariul net (deşi contribuţiile erau reţinute la sursă), nu la cel brut aşa cum s-a întâmplat până în 1977 şi după 1992.

Recalcularea ar urma să fie operată, conform noii legi a pensiilor, începând cu data de 1 septembrie 2021.

„Sunt 14 ani în care statul ne-a furat. Plus alte mărunţiluri ca prime, sporuri, lucru peste norma de 8 ore în care erai plătit şi plăteai impozite, dar în cartea de muncă apărea doar salariul tarifar. Mulţi dintre cei care au muncit în perioada respectivă nu mai trăiesc.Aşteptaţi să moară toţi ca să faceţi dreptate?”, ne-a scris un cititor.

La solicitarea „Adevărul”, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a confirmat faptul că Legea 263/2010 (emisă în timpul Guvernului Boc – n. red.), „la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare date de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

a) Salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;

b) Salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;

c) Salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991”.

Legea ia în calcul sporurile, normele de aplicare a ei le elimină

Casa Naţională de Pensii Publice a explicat, pentru „Adevărul” că legea din 2010 ia în calcul şi sporurile. 

„La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salarii se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare”, a explicat CNPP.

Numai că, deşi legea pensiilor din 2010 prevedea includerea acestor sporuri în baza de calcul, normele emise în martie 2011, prin HG 257/20 martie 2011 prevăd că „formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, prime, ore suplimentare, recompense, al 13-lea salariu etc. NU SUNT LUATE ÎN CALCUL la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001”.

Adeverinţe de la locul de muncă de acum 43 de ani 

Toate aceste inadvertenţe legislative, care afectează substanţial veniturile pensionarilor,

, vor fi corectate abia anul viitor, la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

„... Legea 127/08.07.2019 privind sistemul public de pensii (...) prevede eliminarea inechităţilor în ceea ce prioveşte stabilirea drepturilor de pensie, tocmai prin faptul că este prevăzută recalcularea în baza unei noi formule de calcul (este vorba despre noţiunea de „valoare a punctului de referinţă” – n. red.) şi, totodată valorificarea unor drepturi băneşti cum ar fi: acord individual, global, prime, venituri brute, ore suplimentare”, notează CNPP.

Problema este că şi pentru această recalculare va fi nevoie de adeverinţe de la angajatori, care să dovedească veniturile suplimentare.

Dacă acestea nu pot fi obţinute, iar veniturile suplimentare nu sunt înregistrate pe cartea de muncă, pensionarilor li se va reface calculul „prin majorarea cu 10% a punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001”.

Majoritatea fabricilor comuniste au fost privatizate sau desfiinţate. Oamenii nu mai pot scoate adeverinţele

Perioada în care la calculul punctului de pensie s-a socotit valoarea salariului net, în loc de salariul brut, coincide perioadei de glorie a comunismului, plus încă un an de la căderea acestuia la Revoluţie.

În perioada 1977 – 1991, în România nu existau companii private, ci numai întreprinderi de stat, cea mai mare parte dintre acestea fiind închise, desfgiinţate sau privatizate în următorii ani de după Revoluţie.

O mare parte din documentele care ar putea dovedi vechimea în muncă s-au pierdut sau au ars odată cu arhivele în care erau depozitate.

Cei care ies acum la pensie nu le mai pot procura, angajatorii nemaiexistând.

Pentru a verifica la ce vârstă vă puteţi pensiona, puteţi accesa site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, urmând să introduceţi în casete data naşterii şi să bifaţi sexul.

calculator varsta pensionare
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite