Bucureştenii riscă să plătească facturi mai mari. Nicuşor Dan, despre preluarea ELCEN: Nu există banii şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Banii pentru achiziţia ELCEN nu există la acest moment şi nici nu vor exista, dacă Guvernul nu ajută municipalitatea, a transmis, luni, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Precizările au fost făcute în contextul în care miercuri Consiliul General al Capitalei urmează să dezbată un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN S.A. la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A.

Astfel, întrebat cum va face rost Primăria de bani ca să achiziţioneze ELCEN, dat fiind că preluarea Electrocentrale Bucureşti de către Primăria Capitalei va fi supusă votului consilierilor generali în şedinţa pe 1 septembrie, Nicuşor Dan a afirmat: 

„Vă spun foarte direct, nu există banii ăştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern, cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte, foarte puţin îndatorat. Deci banii aceştia nu există acum, sperăm ca Guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă.”, a transmis Nicuşor Dan, potrvit Agerpres.

Primarul Capitalei a explicat şi de ce este făcută această hotărâre de Consiliu pe 1 septembrie.

„Pentru că de această hotărâre depinde verificarea pe care urmează să o facă Consiliul Concurenţei, deci imediat ce noi dăm hotărârea în Consiliul General, întreg dosarul se poate duce la Consiliul Concurenţei, care trebuie să se pronunţe dacă e concurenţial sau neconcurenţial ca ELCEN să fuzioneze cu termoenergetica”, a menţionat Nicuşor Dan.

El a precizat că speră ca, în felul acesta să fie încheiat tot procesul până la 31 decembrie.

„Dacă nu încheiem procesul până la 31 decembrie, nu vom putea să facem nimic în acele prime luni din 2022, până când bugetul local este aprobat, ceea ce înseamnă că bugetul naţional trebuie să fie aprobat, trebuie să facem noi evaluarea, trebuie să facem dezbaterea publică. Deci, anul ăsta, după cum ştiţi, s-a întâmplat pe 7 sau pe 9 mai, nu mai îmi aduc aminte exact. 

Preţul de achiziţie al ELCEN, după evaluarea pe care ELCEN a făcut-o, urmare a faptului că am exprimat eu ca primar intenţia de achiziţie, este de 1,075 de miliarde, dar nu se pune problema să plătim toţi banii ăştia deodată, ci să plătim o primă tranşă, undeva la 2-300 de milioane”, a adăugat Nicuşor Dan.

Bucureştenii riscă să plătească facturi mai mari 

Întrebat dacă în această iarnă preţul gigacaloriei va creşte, edilul general a declarat că răspunsul depinde o multitudine de factori şi că discuţia este în curs.

„Urmează să vedem. Este un întreg ciclu: gazul care vine la Romgaz, negocierea între Romgaz şi ELCEN, preţul gigacaloriei pe care urmează să îl fixeze ANRE şi o eventuală hotărâre de guvern pentru consumatorii vulnerabili. Deci toate astea sunt discuţii pe care urmează să le avem", a afirmat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CGMB, se aprobă transferul ELCEN către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA. Totodată, Termoenergetica este mandatată să facă demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a acestui obiectiv. 

Potrivit Observatornews.ro, în Capitală, există jumătate de milion de apartamente care până acum plăteau un preţ mai mic la gaze pentru că acesta era subvenţionat de Primăria Capitalei, adică plăteau undeva la 163 de lei pentru fiecare gigacalorie în condiţiile în care preţul real ar fi de 490 de lei.

Dacă va creşte preţul la gaze, automat Primăria Capitalei va trebui să plătească o subvenţie care să fie mai mare. Dacă nu va exista deloc această subvenţie la gaze, facturile ar urma să fie şi de trei ori mai mari, informează Observatornews. În prezent, Primăria Capitalei plăteşte o subvenţie la gaze care ajunge la un miliard de lei, iar la jumătatea acestui an avea restanţe la plata acestei subvenţii de jumătate de miliard de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite