Black Sea Oil&Gas face încă un pas pentru scoaterea gazelor din Marea Neagră. A angajat GSP să exploateze Perimetrul Midia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii de la Black Sea Oil&Gas au acordat contractul de antrepriză pentru exploatarea gazelor din Perimetrul Midia companiei GSP, controlată de omul de afaceri român Gabriel Comănescu. Şi acest parteneriat este însă condiţionat de o decizie favorabilă de investiţie în Marea Neagră, la fel ca cel încheiat la începutul lunii cu Transgaz, pentru transportul acestor gaze.

Black Sea Oil&Gas SRL a anunţat vineri că, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International BV, au acordat firmei GSP Offshore SRL contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore şi onshore constând în serviciile de proiectare, achiziţie, construcţie, instalare şi punere în funcţiune, precum şi Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia localizat în platforma continentală a Mării Negre aparţinând României.

Execuţia contractului EPCIC, care va fi realizată doar în cazul luării deciziei finale de investiţie în proiectul MGD, acoperă achiziţia, construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a ansamblului submarin de producţie aferent zăcământului Doina, construcţia, instalarea şi punerea în funcţiune a unei noi platforme de producţie automate, amplasată pe zăcământul Ana, care va fi construită în şantierul GSP din Constanţa, sistemul de conducte submarine ce va lega platforma de producţie de ţărm, conducta de pe uscat şi noua staţie de tratare a gazelor care va fi construită în satul Vadu. De asemenea, un alt contract a fost încheiat pentru forajul celor cinci sonde de producţie (o sondă submarină pe zăcământul Doina şi patru sonde de producţie pe zăcământul Ana), pentru care GSP va mobiliza platforma de foraj de tip jack-up GSP Uranus.

400 de milioane de dolari, costurile proiectului

Construirea întregii infrastructuri a proiectului se va realiza în aproximativ doi ani. Estimăm că 70% din costurile aferente activităţilor contractate, care reprezintă majoritatea costurilor totale ale proiectului în valoare de 400 milioane de dolari, vor reprezenta aport din România.

Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG, a declarat: „În conformitate cu obiectivul nostru de a aduce acest proiect în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi, am anunţat recent semnarea contractului de transport al gazelor cu Transgaz precum şi un acord de vânzare a gazelor cu firma ENGIE. Acum suntem bucuroşi să anunţăm că am încheiat cu cel mai mare contractor offshore din România Contractul de antrepriză generală EPCIC şi Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare pentru proiectul nostru MGD. Proiectul de pionierat MGD ar putea acoperi 10% din necesarul de gaze naturale al României, va utiliza serviciile contractorilor şi subcontractorilor locali, va livra gaze naturale pe piaţa din România şi va aduce beneficii semnificative atât comunităţii noastre locale, cât şi ţării”.

Directorul general al GSP, Gabriel Comănescu, a declarat: „Suntem mândri că am fost selectaţi pentru acest proiect important pentru România. Compania GSP s-a lansat în domeniul construcţiilor offshore în anul 2009 şi a dobândit o experienţă valoroasă în proiecte similare în alte ţări. Experienţa noastră locală şi globală în domeniul forajelor şi construcţiilor offshore, alături de activele şi capabilităţile noastre din România, ne vor permite să realizăm cu succes proiectul MGD”.

Legea offshore, esenţială pentru decizia de investiţie

Beacom a atras însă atenţia asupra faptului că: „Abilitatea noastră de a lua o decizie finală de a investi, odată ce am parcurs toate etapele rămase din proiect, este condiţionată de aprobarea partenerilor şi acţionarilor, aprobare care la rândul ei depinde de impactul pe care noua Lege Offshore, în special noile prevederi fiscale cuprinse în lege, îl va avea asupra deciziei menţionate de a trece la realizarea investiţiilor în proiectul respectiv”.

Black Sea Oil&Gas a anunţat deja, la scurt timp după aprobarea legii offshore, în octombrie, că amână pentru anul viitor luarea unei decizii privind investiţia în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Compania spunea că nu va putea lua o decizie în ceea ce priveşte în ceea ce priveşte proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana şi Doina) în cursul acestui an, ca urmare a adoptării legii offshore, ce impune un regim fiscal necompetitiv. Reprezentanţii au susţinut că, în legea offshore, „propunerile de taxare contravin asigurărilor şi dispoziţiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare şi probabil vor face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore”.

Contract cu Transgaz pentru transportul gazelor

La începutul lunii noiembrie, Black Sea Oil&Gas a anunţat că a semnat cu Transgaz un contract pentru transportul gazelor naturale din producţia provenită din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia în Sistemul Naţional de Transport. Cele două părţi menţionează însă că el va fi aplicat numai în cazul în care Black Sea Oil & Gas ia decizia finală de a investi în Marea Neagră, în urma evaluării impactului legii offshore.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite