Undă verde pentru gazoductul Ungheni-Chişinău. Când vor începe lucrările

Undă verde pentru gazoductul Ungheni-Chişinău. Când vor începe lucrările

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele 7 loturi ale investiţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

SNTGN Transgaz SA derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a SNTGN Transgaz SA.
 
Realizarea proiectului Ungheni – Chişinău, declarat de interes naţional în Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi – Ungheni – Chişinău.
 
“Prin activitatea Transgaz în Republica Moldova, dovedim faptul că sprijinim ferm parcursul pro-european al acestui stat şi proiectele comune de investiţii, acestea fiind soluţii sigure pentru bunăstarea cetăţenilor din Republica Moldova.  Transgaz are deja un pronunţat rol în asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, prin lucrările la BRUA, iar prin achiziţia Vestmoldtransgaz a devenit o multinaţională românească în domeniul energiei. Sunt evoluţii importante, cu impact pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea energetică a regiunii. Îmi doresc ca graficul de execuţie al acestor lucrări să fie respectat, tocmai pentru a contribui la securitatea regională”, a declarat Ministrul Economiei Niculae Bădălău.
 
Totodată, Ministrul Economiei a menţionat că a avut mai multe întâlniri cu conducerea Transgaz în care a cerut suplimentarea investiţiilor necesare dezvoltării reţelei româneşti de transport gaze naturale. “BRUA şi investiţia din Republica Moldova sunt importante, dar la fel de importantă este infrastructura naţională. Am cerut, în repetatele întâlniri pe care le-am avut cu conducerea Transgaz, să prioritizeze lucrările de dezvoltare a reţelei de gaze din România. Am cerut investiţii suplimentare, pentru că fără investiţii serioase nu putem să dezvoltăm reţeaua de transport gaze naturale, nu putem să venim în sprijinul comunităţilor locale, nu putem să ajutăm cum trebuie economia românească şi nici nu putem să ne îndeplinim obligaţiile pe care le avem faţă de români. Aragaze cu gaz din conductă, nu de la butelie, în anul 2019, cred că reprezintă o condiţie minimă de civilizaţie şi trai decent pentru români şi pentru asta am depus şi voi depune în continuare eforturi susţinute. Proiectele internaţionale sunt foarte importante, dar nu trebuie să scăpăm din vedeere obligaţiile pe care avem în România”, a mai afirmat Niculae Bădălău.
 
Directorul General al SNTGN Transgaz SA Ion Sterian a declarat: “Transgaz acordă sprijin direct şi consistent societăţii Vestmoldtransgaz, pentru implementarea contractelor aflate în derulare şi atingerea obiectivului strategic asumat. Realizarea proiectului Ungheni-Chişinău contribuie la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, la modernizarea şi eficientizarea infrastructurii energetice existente, la asigurarea securităţii energetice a ţării, la crearea unei pieţe de energie transparente şi competitive, precum şi la integrarea pe piaţa energetică europeană. Transgaz dispune de resursele necesare finalizării acestei investiţii, pentru a ne putea îndeplini angajamentele asumate”.
 
Concret, referitor la cele 7 loturi aferente investiţiei, situaţia la zi se prezintă astfel:
 
·      Contractul aferent Lotului 1, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 26,07 km amplasat pe raza raioanelor Ungheni şi Nisporeni” a fost semnat de către ambele părţi la data de 23.04.2019 şi a intrat în vigoare în aceeaşi dată. La data de 02.05.2019, VESTMOLDTRANSGAZ va emite ordinul de începere a lucrărilor şi va demara predarea amplasamentului.
 
·      Contractul aferent Lotului 2, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 35,89 km amplasat pe raza raionului Călăraşi” a fost semnat de către ambele părţi şi a intrat în vigoare la data de 23.04.2019. La data de 02.05.2019, VESTMOLDTRANSGAZ va emite ordinul de începere a lucrărilor şi va demara predarea amplasamentului. 
 
·      Contractul aferent Lotului 3, având ca obiect „Conductă transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 32,18 km amplasat pe raza raionului Străşeni” a fost semnat de către ambele părţi la data de 19.04.2019. La data de 24.04.2019, executantul a îndeplinit toate condiţiile suspensive, iar contractul a intrat în vigoare. La data de 02.05.2019, VESTMOLDTRANSGAZ va emite ordinul de începere a lucrărilor.
 
·      Contractul aferent Lotului 4, având ca obiect „Conducta transport gaze naturale Dn 600 în lungime de 15,86 km, şi conductă transport gaze naturale Dn 300 în lungime de 2,6 km amplasat pe raza municipiului Chişinău” a fost semnat de către ambele părţi la data de 11.03.2019, executantul a îndeplinit toate condiţiile suspensive, iar contractul a intrat în vigoare la data de 12.04.2019. La data de 16.04.2019, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar la data de 18.04.2019 a fost predat amplasamentul.
 
·      Contractul aferent Lotului 5, având ca obiect „SRM Semeni, SRM Petricani, SRM Ghidighici, SRM Tohatini, Nod măsurare gaze bidirecţional Tohatini şi Automatizare şi securizare obiectiv” a fost semnat de către ambele părţi la data de 15.04.2019, executantul a îndeplinit toate condiţiile suspensive şi contractul a intrat în vigoare. La data de 17.04.2019, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar la data de 18.04.2019 a fost predat amplasamentul.
 
·      Contractul aferent Lotului 6, având ca obiect „Conductă de distribuţie gaze naturale SRM Tohatin- CET Chişinău şi SRM Tohatin distribuţie Chişinău; Conductă de racord SRM Ghidighici- SRM Petricani şi conductă de racord SRM Petricani- Sistem distribuţie Chişinău” a fost atribuit în data de 23.04.2019 şi semnat la data de 25.04.2019. Intrarea în vigoare a contractului este condiţionată de prezentarea scrisorii de garanţie bancară de bună execuţie.
 
·      Contractul aferent Lotului 7, având ca obiect „Complex administrativ Ghidighici- format din şase corpuri de clădire, Clădirea Principală de birouri, Hala Industrială cu Atelier Mecanic şi Depozit, Clădire Poartă, Clădire Laborator, Clădire Pompe PSI, Staţie Reglare-Măsurare gaze naturale (SRM Ghidighici) şi care vor constitui sediul administrativ al Vestmoldtransgaz SRL” a fost semnat la data de 14.01.2019. După îndeplinirea condiţiilor suspensive, contractul a intrat în vigoare la data de 06.02.2019, în aceeaşi fiind emis şi Ordinul de începere a lucrărilor. În acest moment, lucrările se află în derulare, în conformitate cu graficul de execuţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: