Transgaz a primit undă verde pentru lucrările la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră

Transgaz a primit undă verde pentru lucrările la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (SNTGN)Transgaz SA a obţinut dreptul de începere a lucrărilor la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră şi le va conecta la Sistemul Naţional de Transport Gaze, dar şi la BRUA, după ce Ministerul Energiei a emis o decizie exhaustivă pentru acest proiect de interes comun, anunţă ministerul Economiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este un pas foarte mare pe care-l facem pentru a valorifica pe plan intern gazele din Marea Neagră. Această conductă pe care Transgaz o va construi va permite să direcţionăm gazele naturale pe care le vom exploata în perimetrele din off-shore atât către BRUA – deci la export, contribuind la securitatea energetică regională şi europeană, cât şi în Sistemul Naţional de Transport Gaze – adică pentru uz intern, permiţând comunităţilor locale şi agenţilor economici din ţară să aibă acces la aceste resurse de gaz care sunt deosebit de importante”, a declarat Ministrul Economiei Niculae Bădălău.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că proiectul acesta consolidează rolul strategic pe care compania îl are în sectorul infrastructurii energetice europene: „Având în vedere finalizarea conformă şi completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare şi participare a publicului precum şi emiterea Deciziei exhaustive, Transgaz în calitate de iniţiator al Proiectului pentru construirea conductei care preia gazele din Marea Neagră a obţinut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului. Astfel, compania îşi consolidează rolul şi locul pe care-l are în sectorul infrastructurii energetice europene”.

Conductă de transport gaze naturale Ţărmul Mării Negre – Amzacea are o lungime totală de 308,3 km, fiind compusă din două tronsoane: Tronson Marea Neagră – Amzacea în lungime de 32,4 km cu diametrul1200 mm; Tronson Amzacea – Podişor în lungime de 275,9 km cu diametrul 1000 mm.

Proiectul mai cuprinde şi o staţie de primire-lansare godevil aflată la km 32,4 în zona comunei Amzacea, un nod tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1, un nod tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Naţional de Transport în zona Vlaşin şi interconectare cu Staţia de Comprimare Gaze Podişor.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane euro, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: