Bulgarii dau înapoi bani consumatorilor de gaze, după ce ruşii au scăzut retroactiv preţurile

Bulgarii dau înapoi bani consumatorilor de gaze, după ce ruşii au scăzut retroactiv preţurile

Bulgarii dau înapoi bani consumatorilor de gaze, după ce ruşii au scăzut retroactiv preţurile, costurile ridicându-se la circa 100 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preţul gazelor naturale este cu 53% mai mic astăzi în Bulgaria decât acum un an, a declarat premierul Boyko Borisov în cadrul unei şedinţe extraordinare de guvern, scrie economica.net, citând Novinite.
 
Ca atare, în cadrul şedinţei, autorităţile au decis ca furnizorul de gaz Bulgargaz, controlat de stat, să ramburseze clienţilor care au achiziţionat gaze în perioada 1 ianuarie - 31 martie suma de 201,6 milioane de leva, peste 103 milioane de euro. 30 de milioane de euro vor merge la compania de termoficare a capitalei, Toplofikatsiya Sofia, şi 11 milioane de euro către alte companii de distribuţie.
 
Motivul pentru această rambursare a banilor este decizia Gazprom, luată în luna martie, de a reduce preţul de livrare a gazelor naturale către Bulgaria cu mai mult de 40%, retroactiv din august 2019.
 
Compania rusă a returnat deja sume plătite către Bulgargaz pentru gazul achiziţionat-diferenţa de preţ - iar operatorul de gaz bulgar a anunţat disponibilitatea de rambursa la rândul lui aceste sume de bani către consumatori.
 
Consumul de gaze al Bulgariei este asigurat în cea mai mare parte prim importuri de gaze de la Gazprom. În ceea ce priveşte preţurile, la Sofia consumatorii casnici plătesc echivalentul a cinci eurocenţi/kWh. Pentru comparaţie, preţul plătit în Bucureşti este de 3,11 cenţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările