Stiri despre stilistica

  4 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Splendoarea şi mizeria curtezanelor din fruntea Ministerului Justiţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Splendoarea şi mizeria curtezanelor din fruntea Ministerului Justiţiei

  Miercuri, atunci când am scris comentariul intitulat “În aşteptarea concluziilor domnului Tudorel Toader”, publicat joi atât pe site-ul “contributors.ro”, cât şi pe blogurile “adevarul.ro”, încă mai nutream o brumă de speranţă în privinţa bunei-credinţe, a demnităţii şi a atât de lăudatului profesionalism al profesorului universitar şi rectorului suspendat al Universităţii ieşene.

 • Dificultăţi
de limbă (VIII): „dintre“ şi „între“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (VIII): „dintre“ şi „între“

  Voi prezenta astăzi un alt caz de substituţie: folosirea prepoziţiei „între“ în locul lui „dintre“ şi invers. Regula folosirii corecte a celor două prepoziţii a apărut cu câteva decenii în urmă şi părea uşor de aplicat. Cu toate acestea, dificultatea persistă întrucât, în limbă, reglementările sunt greu de impus…

 • Dificultăţi
de limbă (VII): „din“ şi „dintre“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (VII): „din“ şi „dintre“

  Multe persoane instruite şi pasionate de exprimarea corectă invocă o „regulă“ privind folosirea „corectă“ a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“, atunci când avem în vedere exprimarea unei părţi dintr-o mulţime. Este vorba de sensul partitiv care ar impune, în limba română, folosirea diferenţiată a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“.

 • Dificultăţi
de limbă (IV): „ca” şi „ca şi”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (IV): „ca” şi „ca şi”

  Un număr apreciabil de lingvişti au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra unei greşeli persistente: folosirea lui „ca şi” în locul lui „ca” în contexte în care nu se fac comparaţii. Am scris şi eu despre acest fenomen, precum şi oroarea românilor faţă de cacofonie, dar socotesc că revenirea este oricând binevenită.

Modifică Setările