
Pensii ocupaţionale: ASF a autorizat primul administrator pentru Pilonul 4
Autoritatea de Supraveghere Financiară a autorizat prima companie din România ca administrator de fonduri de pensii ocupaţionale Pilon IV.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a autorizat prima companie din România ca administrator de fonduri de pensii ocupaţionale Pilon IV.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat şi supus dezbaterii publice cele patru norme privind Pilonul IV de pensii private, care vor stabili cadrul legal în care va funcţiona sistemul de pensii suplimentare ce pot fi oferite de angajatori salariaţilor proprii.
Legea pensiilor ocupaţionale va intra în vigoare la data de 7 februarie 2020, prevederile Legii 1/2020 indicând şi câţi bani pot fi viraţi lunar de angajator şi angajat la Pilonul IV.
Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează cadrul legal necesar pentru înfiinţarea schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora, anunţă Ministerul Muncii.
Ministerul Muncii a elaborat şi supus dezbaterii publice un nou proiect de lege privind pensiile. În cele ce urmează vă prezentăm, pe scurt, principalele reglementări ale proiectului cu termen de implementare data de 13 ianuarie 2019.
Creşterea punctului de pensie cu 70%, propusă de Ministerul Muncii pentru a intra în vigoare din 2021, şi de Victor Ponta pentru aplicarea din ianuarie 2019, va avea un impact bugetar suplimentar uriaş, motiv pentru care ar trebui să fie majorate doar pensiile obişnuite, nu şi cele speciale şi cele ocupaţionale, consideră Cristian Păun, profesor de economie la ASE.
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta 65% din populaţia României în 2060, iar un salariat va susţine 2,5 pensionari în 2050, astfel că este nevoie de alte sisteme de pensii suplimentare pentru ca pensionarii să-şi asigure bătrâneţi liniştite, nu îndestulătoare, a declarat marţi vicepreşedintele ASF Ion Giurescu.
Reducerea TVA şi dublarea alocaţiilor nu sunt „căzute din cer“, consideră premierul Victor Ponta, care a completat că aceste măsuri au fost posibile datorită faptului că românii au muncit mai mult în 2014, că s-au plătit mai multe taxe şi că s-au acoperit golurile de la buget. Declaraţiile au fost făcute la RTV.
Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat, duminică seară, că există o propunere ca bugetarii să primească două salarii brute pe an ca premiu de excelenţă, pentru a-i motiva. Oficialul a mai anunţat că în 2015 punctul de pensie ar putea fi majorat peste nivelul inflaţiei, cu aproape 4%, în ciuda deficitului sistemului de pensii. Sindicatele reclamă neaplicarea legii salarizării unitare din 2010 şi măsuri „electorale” în lipsa unui fundament clar.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a transmis, luni, că introducerea unui sistem de pensii ocupaţionale este necesară, neputând preciza momentul în care o astfel de lege ar putea intra în vigoare.
Ministrul desemnat pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, astăzi, că vor fi iniţiate procedurile legislative privind reglementarea pensiilor ocupaţionale.