Stiri despre natiune

  28 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un şofer de TIR a răbufnit într-un video destinat votanţilor PSD: „V-ar plăcea aşa o ţară? Frumos, autostrăzi, industrie. Ce ţară moştenesc nepoţii voştri? Idioţilor!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un şofer de TIR a răbufnit într-un video destinat votanţilor PSD: „V-ar plăcea aşa o ţară? Frumos, autostrăzi, industrie. Ce ţară moştenesc nepoţii voştri? Idioţilor!“

  Un şofer care circulă pe o autostradă din Europa a făcut în timpul cursei un filmuleţ de puţin peste 6 minute, arătându-le românilor o autostradă în adevăratul sens al cuvântului şi certându-i pe cei care ar împiedica, spune bărbatul, ca lucrurile să se schimbe în bine în România.

 • Orice, dar nu români! Fundamentele „naţiunii civice moldoveneşti“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orice, dar nu români! Fundamentele „naţiunii civice moldoveneşti“

  „Ruşii din Moldova au suferit ruşinea de a fi numiţi minoritate naţională“, scria referindu-se la evenimentele din anii 1990-1991 Anatoli Cerniaiev, consilierul de politică externă al lui Mihail Gorbaciov. Aceasta este fraza cheie pentru înţelegerea dezbaterilor identitare din Republica Moldova care au ajuns de ceva vreme la concluzia că este nevoie să fie edificată o „naţiune civică moldovenească“.

 • Variabila „unităţii
naţionale“ pe timp de criză
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Variabila „unităţii naţionale“ pe timp de criză

  Mitologia puterii spune că nimic nu este mai important decât răspunsul unitar al unei naţiuni pe timp de criză. Realitatea jocurilor de putere spune însă că, din neştiinţă, incultură sau prostie, unitatea naţională poate fi transformată într-o variabilă cu evoluţie aleatorie. Să vedem unde suntem şi de ce.

 • Hai să ne batem joc şi de generaţia asta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hai să ne batem joc şi de generaţia asta

  Hai să ne promovăm copiii idioţi în detrimentul celor care merită în poziţiile vacante din stat, că na, cum naiba să facem altfel? Au făcut-o toţi înaintea noastră. Ce om sănătos la cap ar promova interesele grupului (naţiei) înaintea intereselor de personale, de familie, clan?

 • Soarta naţiunilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Soarta naţiunilor

  Harababura peltică din Spania ne informează că, pe locul rezervat odinioară bunului simţ occidental, s-a aşezat, surîzător şi tîmp, ridicolul. Catalanii au dibuit, în sfîrşit, numele duşmanului: Madrid!

 • Acţiunea prin jale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acţiunea prin jale

  Revin la o temă care mă preocupă de ceva vreme: cum poţi să schimbi o naţiune pornind de la datele ei proprii, de la tipul ei de sensibilitate, de la mentalitatea şi tradiţiile ei. Este uşor să îndemni un popor să se schimbe urmând idealurile altora.

 • Performanţele nasc naţionalism sau naţionalismul naşte performanţă?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Performanţele nasc naţionalism sau naţionalismul naşte performanţă?

  Este o întrebare pe care mi-am pus-o de foarte multe ori atunci când un român s-a afirmat la nivel internaţional. Fie că vorbim despre sport sau învăţătură, rezultatele bune ale conaţionalilor nasc fenomene sociale mai mici sau mai mari. Hagi, Năstase, Ţiriac, Nadia Comăneci, Halep, gimnastică, matematică, informatică şamd.

 • Starea Uniunii 2016. Nu există destulă Europă în această Uniune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Starea Uniunii 2016. Nu există destulă Europă în această Uniune

  Discursul de azi al lui Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, a început promiţător: „În ciuda progreselor care au fost făcute, Uniunea nu are destul de multă Uniune. Unele lucruri s-au îmbunătăţit, dar altele nu“.

 • Viitorul nu miroase-a bine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viitorul nu miroase-a bine

  Lumea se schimbă cu o viteză pe care numai un melc adormit în cochilie nu o percepe. Înţeleptul spune, pe bună dreptate, că istoria nu se schimbă, iar oamenii vor fi aceiaşi (dacă vor mai fi) şi peste o mie de ani.

 • Un atât de ruşinos război al respectului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un atât de ruşinos război al respectului

  Trăim într-un secol în care probabil nu conflictele armate care mai au loc în diferite state ne leagănă existenţa, ne-o alină chiar, cu acel atât de egoist sentiment că „dacă nu mă priveşte şi nu are loc în ţara mea“, atunci „sunt în securitate şi nu mă interesează“, ci aceste atât de cotidiene, de omniprezente, de invizibile totuşi războaie ale respectului.

 • Naţiunea şi încă un pas... în impas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Naţiunea şi încă un pas... în impas

  Am văzut într-un articol anterior că de la substantivul „popor” pot fi formate două adjective, „popular” şi „populist”. În cel de al doilea, sufixul „ist” este peiorativ. O soartă similară o are şi substantivul „naţiune”. Şi acest substantiv are două adjective, „naţional” şi „naţionalist”, al doilea fiind marcat de sufixul cu pricina, adică „ism”-„ist”. În perioada interbelică, adjectivul „naţionalist” nu avea un caracter peiorativ.

 • INFOGRAFIE Încă un lucru la care România este codaşă în UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INFOGRAFIE Încă un lucru la care România este codaşă în UE

  Uniunea Europeană are 28 de state membre la acest moment, iar thrillist.com a realizat o serie de hărţi care arată capitolele la care aceste naţiuni se prezintă cel mai rău. De la cel mai mare număr de fumători tineri până la cea mai mare diferenţă între salariile primite de angajaţii bărbaţi şi femei, minusurile există în fiecare caz.

 • Sondaj: câtă încredere au europenii în români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sondaj: câtă încredere au europenii în români

  Un sondaj efectuat de revista Reader’s Digest în zece ţări din Europa, inclusiv România, plasează elveţienii pe primul loc în topul încrederii, în timp ce românii reprezintă naţiunea în care ceilalţi europeni au cea mai puţina încredere.

 • „Osmoza demografică“ şi interesul genetic al unei naţiuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Osmoza demografică“ şi interesul genetic al unei naţiuni

  Venirea unui număr mare de imigranţi într-o ţară este echivalentă cu efectul nenaşterii unui număr important de copii de către populaţia băştinaşă a acelei ţări. Atât teritorial, cât şi demografic, populaţia băştinaşă rămâne vitregită de pe urma migraţiei. Aceasta e una din concluziile la care putem ajunge de pe urma studierii fenomenelor demografice şi migraţioniste din zilele noastre.