Stiri despre marius vacarelu

  25 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Jens Stoltenberg menţine NATO la altitudinea aşteptărilor aliaţilor, iar Angela Merkel restartează UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jens Stoltenberg menţine NATO la altitudinea aşteptărilor aliaţilor, iar Angela Merkel restartează UE

  În mod paradoxal, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică a avut forţa de a reacţiona gradual, cu un potenţial vizibil, la extinderea pandemiei, Uniunea Europeană a rămas iniţial blocată de atitudinile mai degrabă aristocratice ale Germaniei, Olandei, Austriei şi ale unor state nordice, fiind ulterior marcată de scuzele Ursulei Gertrud von der Leyen şi de ieşirea din adormire a celei considerată Mutter von Deutschland, încă puternica Angela Merkel.

 • Erori geopolitice contemporane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Erori geopolitice contemporane

  De ce oamenii politici fac greşeli? Dintr-un motiv simplu: pe anumite domenii, sunt incompetenţi. Este politica o profesie? Nici pe departe. Ea este doar un aspect pe care ar putea să îl îndeplinească cei care sunt dedicaţi ideii de bine public, legalitate şi acceptare a ideilor specialiştilor.

 • Feudalism şi geopolitică în secolul XXI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Feudalism şi geopolitică în secolul XXI

  Explicarea relaţiilor dintre state, precum şi a raporturilor dintre oamenii politici şi cetăţenii propriilor ţări se face din diferite unghiuri, mereu tinzând a se găsi ecuaţia perfectă ce surprinde toate comportamentele şi toate variabilele posibile.

 • Proamerican sau proeuropean?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Proamerican sau proeuropean?

  Întrebarea din titlu a fost generată de preocuparea celor ce văd în clătinarea pasageră, a unor structuri multinaţionale, doar necesitatea de a fi obligaţi să alegem între partenerul strategic de peste Ocean şi alinierea noastră, se pare necondiţionată, la exigenţele berlineze pentru comunitatea europeană, chiar dacă la ultimul summit al UE, în fotografia de familie, şeful statului român era în primul rând, iar cancelarul german pe cel secund.

 • VIDEO   Nu stăm liniştiţi, pe locurile noastre...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO   Nu stăm liniştiţi, pe locurile noastre...

  Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică este un think tank ofensiv, informal, cu o afirmare mediatică, care promovează interesul naţional al României, de stat membru al comunităţii euroatlantice, independent, suveran, a cărui integritate teritorială trebuie apărată, chiar cu preţul vieţii. A doua reuniune, de interes general, a Clubului Militar Român, s-a deosebit de prima prin nu puţinele schimburi de replici, între unii participanţi.

 • Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică ia la bani mărunţi Strategia Naţională de Apărare a Ţării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică ia la bani mărunţi Strategia Naţională de Apărare a Ţării

  Prima deosebire dintre Strategia de Securitate Naţională a preşedintelui SUA, din februarie 2015, şi Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, ce urmează a fi prezentată Parlamentului României este aceea că în prima Barack Obama vorbeşte de NOI, adică americanii, iar în a doua aflăm că "acest document nu este şi nu trebuie să fie un act de voinţă al unei persoane, fie ea investită cu funcţia cea mai înaltă în stat."

 • VIDEO Nici pace, nici război în Europa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Nici pace, nici război în Europa?

  Nu există o victorie mai mare, a propagandei imperiale răsăritene, decât aceea de a savura, aparent de la distanţă, dar printr-o eficientă şi modernă monitorizare, încremenirea în proiect a societăţii româneşti. Cu un preşedinte timorat, un premier epuizat politic, un parlament imun la drama Europei de Est, o armată ţinută pe butuci şi o indiferenţă cvasi generală faţă de extinderea Rusiei spre Vest.

 • VIDEO Europa văzută de la Răsărit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Europa văzută de la Răsărit

  Ce aniversăm la 9 mai? Răsăritenii aduc un omagiu celor peste 20.000.000 de cetăţeni ai URSS, care au căzut victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial, într-un context în care nazismul înfrânt în urmă cu şapte decenii revine ca termen de referinţă în discursurile unor diplomaţi ruşi, atunci când fac referire la drama Ucrainei, un stat european amputat, lipsit acum de Crimeea şi de Donbas.

 • Adevărul despre lista lui Dughin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul despre lista lui Dughin

  În fiecare epocă au fost oameni care s-au considerat deţinătorii adevărului şi, în acelaşi timp, gardieni ai acestuia. Unul dintre rolurile lor era acela de păstra puritatea adevărului şi de a-i dezvălui pe cei care, din diferite motive, nu îl acceptau – de cele mai multe ori, ei credeau în alt adevăr.

 • Ferească-ne sfântul de o primăvară rusească, anul viitor?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ferească-ne sfântul de o primăvară rusească, anul viitor?

  Peste exact o săptămână, România va cunoaşte pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale. În mod democratic, cel care se va situa pe locul secund va confirma public rezultatul numărătorii voturilor, şi îl va felicita, cu fairplay, pe învingătorul său. Vor urma modificări fireşti, în componenţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi la nivelul funcţiilor cheie din structurile de forţă şi intelligence autohtone.

 • Românii nu vor mai aştepta reunirea încă un sfert de secol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii nu vor mai aştepta reunirea încă un sfert de secol

  Referendumurile, precum cel din Scoţia, ca şi alegerile, cum este cazul celor prezidenţiale, în România sau a acelora parlamentare, în Republica Moldova, vin, agită spiritele, apoi lasă cetăţenii în seama liderilor lor, validaţi sau departajaţi de concurenţa acerbă, confruntaţi cu realitatea complexă, generată de concordanţa previzibilă sau nu, între promisiunile politicienilor şi capacitatea lor, reală, de a le transpune în viaţa cotidiană.

 • Cui îi este de folos criza din Ucraina? Câştigătorii unui război sunt conducătorii statelor din jurul celor aflate în conflict
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cui îi este de folos criza din Ucraina? Câştigătorii unui război sunt conducătorii statelor din jurul celor aflate în conflict

  Moscova şi Kievul rămân angajate în acelaşi război la nivelul declaraţiilor: ucrainenii susţin că au distrus un convoi de tancuri ruseşti care invadaseră Ucraina, ruşii susţin că n-au trimis niciodată un astfel de convoi. Între timp, în Cernăuţi se vorbeşte tot mai serios despre un referendum pentru alipirea regiunii la România. De la ora 13.00, am discutat cu Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, despre criza ucraineană.

 • Singură pe lume şi independentă, Novorussia nu poate supravieţui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Singură pe lume şi independentă, Novorussia nu poate supravieţui

  Mai este posibilă o federalizare a Ucrainei şi cât l-ar costa pe Vladimir Putin acest demers pe termen lung? Este viabil proiectul Novorussia şi care sunt factorii care l-ar determina pe preşedintele rus să renunţe la el? La aceste întrebări şi nu numai i-am răspuns lui Matei Dobrovie, jurnalist specializat pe politică internaţională, într-un interviu acordat Epoch Times.

 • Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Problematica Israelului poate arunca în
aer tot Orientul Mijlociu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Problematica Israelului poate arunca în aer tot Orientul Mijlociu

  Ofensiva isralieană demarată la 8 iulie împotriva grupării palestiniene Hamas a provocat un val de reacţii contradictorii la nivelul comunităţii internaţionale, fiind exercitate presiuni asupra guvernului Netanyahu pentru încetarea focului. „Cum schimbă acest conflict dinamica regiunii“ este una din întrebările la care analistul Marius Văcărelu a răspuns în emisiunea Adevărul Live, moderată de jurnalista Diana Rusu.

 • Ce ar trebui să facă viitorul preşedinte al României, în relaţia cu Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce ar trebui să facă viitorul preşedinte al României, în relaţia cu Republica Moldova

  Clepsidra în care curge nisipul electoral autohton indică apropierea unor evenimente inevitabile. Un nou şef de stat, la Palatul Cotroceni. Un posibil alt premier, la Palatul Victoria. Un probabil alt guvern, la finele acestui an, în România. Până atunci, se vrea sau nu, ochii alegătorilor români se îndreaptă şi spre Ucraina, ţară cu un teritoriu amputat, de o putere regională. Şi spre Rusia, unde Vladimir Putin acţionează ca un metronom.

 • VIDEO Adevărul Live: Liderii UE discută viitorul Europei la Bruxelles
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Adevărul Live: Liderii UE discută viitorul Europei la Bruxelles

  Rezultatele alegerilor europene au confirmat ascensiunea formaţiunilor eurosceptice în statele membre ale Uniunii Europene, însă abia acum încep adevăratele bătălii de culise. Cristian Unteanu, corespondent de presă la Bruxelles, specialistul în geopolitică Marius Văcărelu şi scriitorul Vasile Ernu au discutat, la Adevărul Live, despre evoluţia pe termen scurt a Uniunii Europene.

 • Obama - cu sancţiunile economice, Putin - cu Noua Rusie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Obama - cu sancţiunile economice, Putin - cu Noua Rusie

  Cu un discurs mai degrabă tipic unui preşedinte republican, decât democrat, Barack Obama a afirmat în Malaezia, că Rusia trebuie să oprească acţiunile destabilizatoare în Ucraina, mai precis în zona numită de Vladimir Putin drept Noua Rusie, respectiv sudul şi estul statului european ucrainean. Intenţie onorabilă. Efect zero.

 • Adevărul Live: Pregătiri de război în vecinătatea României. Se va separa Crimeea de Ucraina?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul Live: Pregătiri de război în vecinătatea României. Se va separa Crimeea de Ucraina?

  Tensiunile în creştere din Republica Autonomă Crimeea au fost dezbătute la Adevărul Live de Dan Nicu, analist politic pe zona Europei de Est, de Marius Văcărelu, specialistul în geopolitică, de Cristian Unteanu, corespondentul la Bruxelles, şi de Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”, discuţie moderată de jurnaliştii Liviu Iolu şi Călin Nicolescu.

 • Simularea luării unei decizii privind soluţionarea crizei din Siria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Simularea luării unei decizii privind soluţionarea crizei din Siria

  Într-o vreme când majoritatea celor de vârsta lor se bucură de valurile Mării Negre sau de priveliştile minunate ale Munţilor Carpaţi, domniţe şi juni interesaţi de reperele lumii viitoare au optat pentru o experienţă neobişnuită. Numită simplu: un laborator de geopolitică aplicată.

 • Despre diplomaţie culturală sau soft-power. Interviu cu profesorul Marius Văcărelu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre diplomaţie culturală sau soft-power. Interviu cu profesorul Marius Văcărelu

  În cadrul unui interviu cu Răzvan Munteanu, profesorul Marius Văcărelu a încercat să ofere o analiză a importanţei politicii de soft-power, precum şi a lipsurilor pe care ţara noastră le întâmpină în domeniul diplomaţiei culturale, atrăgând atenţia în primul rând asupra necesităţii finanţării ICR, precum şi asupra nevoii de profesionişti care să lucreze pentru promovarea imaginii ţării noastre.

 • Ce funcţii poate ocupa Traian Băsescu în Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce funcţii poate ocupa Traian Băsescu în Republica Moldova

  IPOTEZĂ Constituţia din Republica Moldova îi interzice preşedintelui României, Traian Băsescu, să devină prea curând preşedinte peste Prut, dar nu-l opreşte să fie parlamentar, primar sau consilier, cu o singură condiţie: să obţină cetăţenia moldovenească

Modifică Setările