Stiri despre george orwell

  27 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Epoca Trump“ şi elitele purtătoare de valori. Ce urmează după: liberalism clasic sau 1984 lui George Orwell?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Epoca Trump“ şi elitele purtătoare de valori. Ce urmează după: liberalism clasic sau 1984 lui George Orwell?

  În primele două materiale publicate de LARICS şi dedicate „fenomenului Trump“, am relevat mistificările din jurul celui de-al 45-lea preşedinte american, dar şi mecanismele care l-au adus pe Donald Trump la putere. În acest ultim material vom cerceta „fenomenul Trump“ ca fenomen global şi consecinţele evoluţiilor la care asistăm.

 • O aniversare geopolitică de neuitat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O aniversare geopolitică de neuitat

  Anul 1949 nu este doar anul creării NATO sau al detonării primei bombe atomice realizată de către Uniunea Sovietică, ori anul în care Mao Tzedun intra victorios în Beijing.

 • De unde s-ar fi inspirat Orwell pentru camera 101, din romanul „1984”: „ceva între un internat de fete şi un azil pentru lunatici”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De unde s-ar fi inspirat Orwell pentru camera 101, din romanul „1984”: „ceva între un internat de fete şi un azil pentru lunatici”

  „1984” a rămas unul dintre cele mai apreciate romane politice, iar celebra cameră 101, din cadrul Ministerului Iubirii, unde partidul supune prizonierii la cele mai cumplite coşmaruri ale lor, un element de marcă al cărţii. Inspiraţia pentru acest loc şi-ar avea originea însă într-un loc destul de banal, unde Orwell s-ar fi plictisit teribil.

 • Prinde contur Comisia pentru Adevăr - a lui Tăriceanu, nu a lui Orwell. „Este un întreg putregai pe care îl vedem ieşind la suprafaţă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prinde contur Comisia pentru Adevăr - a lui Tăriceanu, nu a lui Orwell. „Este un întreg putregai pe care îl vedem ieşind la suprafaţă“

  Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că în cursul zilei va discuta cu partenerii PSD despre înfiinţarea Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere, pentru a face ”curăţenia necesară în legislaţie” şi pentru a pune ”acele prevederi care să permită un control democratic eficient al Parlamentului în ceea ce priveşte funcţionarea serviciilor”

 • Distopia lui Orwell
devine realitate românească: Tăriceanu vrea Comisia pentru Adevăr
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Distopia lui Orwell devine realitate românească: Tăriceanu vrea Comisia pentru Adevăr

  Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit luni despre decizia Comisiei Europene de a declanşa procedura de infringement împotriva României, declarând că acţiunea CE „vine după ani în care lupta împotriva corupţiei a fost deturnată prin protocolul SRI-DNA”. Tăriceanu a explicat că pentru schimbarea acestei situaţii de abuz e nevoie de o Comisie pentru Adevăr şi Reconciliere controlată de Parlament.

 • Cătălin Ivan: PSD Iaşi a ajuns portavocea unor indivizi siniştri, ca Dragnea şi Codrin Ştefănescu. «Ferma animalelor» ar trebui să fie abecedar în PSD
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cătălin Ivan: PSD Iaşi a ajuns portavocea unor indivizi siniştri, ca Dragnea şi Codrin Ştefănescu. «Ferma animalelor» ar trebui să fie abecedar în PSD

  Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan crede că e ruşinos că „organizaţia PSD Iaşi a ajuns portavocea unor indivizi siniştri“, ca Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu, foşti membri PD şi PRM. Cătălin Ivan, care, scriptic, face parte din organizaţia PSD Iaşi, le transmite colegilor săi de partid să pună mâna pe carte, ca mai întâi să vorbească corect limba română, apoi să-i ceară demisia.

 • Filmul „1984“, difuzat în cinematografe din Statele Unite în semn de
protest faţă de Donald Trump
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Filmul „1984“, difuzat în cinematografe din Statele Unite în semn de protest faţă de Donald Trump

  Mai multe cinematografe independente din Statele Unite şi Canada au anunţat că vor proiecta filmul „1984/ Nineteen Eighty-Four“, inspirat din romanul omonim scris de George Orwell, în semn de protest faţă de o prezumtivă propunere a preşedintelui Donald Trump ce vizează reducerea finanţării programelor culturale şi desfiinţarea agenţiei National Endowment for the Arts (NEA), informează New Musical Express.

 • România lui Dragnea –
România „1984“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România lui Dragnea – România „1984“

  Defăimare socială - fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social. „Categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere..." (din Legea "Defăimării" a lui Dragnea)

 • Spovedania unui invins! Fantasmele prezentului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spovedania unui invins! Fantasmele prezentului

  De la apariţia sa pe scena istoriei, Rusia i-a fascinat pe europeni. De la baronul Munchhausen, contemporan cu Petru I, ale cărui imaginare aventuri în Rusia ne-au inspirat râsul copilariei, la dramaticul destin al scriitorului englez George Orwell şi până astăzi, când excentricii Europei, în numar tot mai mare, se lasă sedusi de mirajul şi îndepartarea Moscovei.

 • Pentru a-l înţelege pe Putin trebuie să citim Orwell. Ucraina, Rusia şi Marea Minciună
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pentru a-l înţelege pe Putin trebuie să citim Orwell. Ucraina, Rusia şi Marea Minciună

  Oricine vrea să înţeleagă poziţia actuală a Rusiei faţă de Ucraina ar face bine să înceapă cu volum scris de George Orwell, „1984“. Conexiunile sunt mult mai profunde decât adjectivul „orwellian“: structura şi isteţimea cărţii sunt de fapt un ghid, deseori de o precizie înfiorătoare, a evenimentelor curente.

 • Despre un golan care era poliţist şi un ţigan care nu era hoţ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre un golan care era poliţist şi un ţigan care nu era hoţ

  Scriitorul meu preferat este George Orwell. Când am aflat că voi merge la Barcelona pentru câteva zile, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă gândesc la o tură prin oraş, prin locurile amintite în cartea „Omagiu Cataloniei“. Apoi tablao flamenco, jamon iberico şi La Rambla.

 • Jocuri darwiniste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jocuri darwiniste

  O inedită luptă pentru supravieţuire, plasată într-o societate care aminteşte de multe lumi sumbre ale viitorului imaginate de-a lungul timpului, este redată în filmul „Divergent“, cu Shailene Woodley şi Kate Winslet.

 • „Fratele
cel mare“, cu ochii pe popoare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fratele cel mare“, cu ochii pe popoare

  La şase decenii de când scriitorul britanic George Orwell vorbea despre statul totalitar care urmărea vigilent orice pas al cetăţenilor, scenariile ce păreau odată paranoice devin tot mai reale.

 • Bolile fizice şi psihice de care au suferit zece dintre scriitorii englezi celebri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bolile fizice şi psihice de care au suferit zece dintre scriitorii englezi celebri

  Lista scriitorilor de literatură engleză este şi o înşiruire de disfuncţii, atât fizice, cât şi mintale. Dar de ce moştenirea culturală este, de cele mai multe ori, învăluită în astfel de comportamente prosteşti şi auto-distructive? Răspunsul constă în faptul că personalităţile marilor scriitori reprezintă un amestec de elemente emoţionale şi nu numai.

 • Luciditatea lui George Orwell
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Luciditatea lui George Orwell

  Romanul „O gură de aer“, publicat de scriitor cu zece ani înainte de „O mie nouă sute optzeci şi patru“ şi la scurt timp după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a apărut recent în româneşte. Într-o construcţie narativă ireproşabilă, Orwell pledează pentru recuperarea inocenţei ca unică soluţie în faţa unui capi-talism vorace şi a unei societăţi dezarticulate, obligându-l pe cititor să-şi conştientiz

 • „Jurnalele“ lui Orwell
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Jurnalele“ lui Orwell

  Cele unsprezece caiete ale scriitorului celebru pentru „Ferma animalelor“ şi „O mie nouă sute optzeci şi patru“ apar adunate într-un volum, săptămâna aceasta, în librării. Volumul „Jurnale“ editat de Polirom cuprinde însemnări din 1931 până în ultimele zile ale autorului petrecute într-un spital din Londra în anul 1950.

 • Între fraudă şi capitalism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Între fraudă şi capitalism

  Soluţia este dificilă din cauza demagogiei politicienilor, care nu se pot ridica la statutul de lider.

Modifică Setările