Stiri despre expert-grup

  74 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Expert-Grup: La patru ani de la frauda bancară, avem mai multe întrebări decât răspunsuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: La patru ani de la frauda bancară, avem mai multe întrebări decât răspunsuri

  La patru ani de la decizia statului de a garanta creditele de urgenţă acordate de către BNM unor bănci insolvabile, mai multe întrebări apar asupra fenomenului numit „furtul miliardului”. Deşi s-a invocat conjunctura economică regională nefavorabilă, criza înregistrată în 2014 a fost rezultatul unei fraude bancare imense cu sustragerea banilor din mai multe bănci. Constatarea e făcută un raport al Centrului analitic „Expert-Grup”, transmite IPN.

 • Expert-Grup: Eforturile UE de combatere a spălării banilor în Moldova s-au dovedit insuficiente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Eforturile UE de combatere a spălării banilor în Moldova s-au dovedit insuficiente

  Eforturile Uniunii Europene vizând îmbunătăţirea reglementărilor privind prevenirea şi combaterea spălării banilor în Republica Moldova, ca o consecinţă a Acordului de Asociere, s-au dovedit insuficiente. Evaluarea naţională a riscurilor a fost superficială, nu s-au luat în considerare toate infracţiunile, nu s-au identificat zonele cu grad ridicat de risc şi nu au fost propuse măsuri cuprinzătoare.

 • Expert-Grup: Sectorul bancar din Moldova continuă o acumulare constantă de profit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Sectorul bancar din Moldova continuă o acumulare constantă de profit

  La sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2018, sectorul bancar continuă o acumulare constantă de profit. Principalii indicatori financiari şi prudenţiali ai băncilor se încadrează în limitele stabilite de legislaţia bancară, cu un puternic accent pe nivelul ridicat al lichidităţii pe termen scurt.

 • Expert-Grup solicită investigarea modului în care s-au format datoriile la Air Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup solicită investigarea modului în care s-au format datoriile la Air Moldova

  Centrul Analitic Independent Expert-Grup solicită autorităţilor să investigheze modul în care s-au format datoriile companiei aeriene Air Moldova. Într-o notă de poziţie lansată joi, 4 octombrie, experţii centrului spun că este creată impresia că Air Moldova intenţionat a fost gestionată ineficient, cu scopul aducerii acesteia în prag de faliment pentru a fi privatizată la preţ redus, transmite IPN.

 • Expert-Grup constată lipsa rezultatelor tangibile în investigarea fraudelor bancare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup constată lipsa rezultatelor tangibile în investigarea fraudelor bancare

  După mai bine de trei ani de la criza bancară, sistemul financiar al Republicii Moldova continuă să fie supus unui amplu proces de reformă, care înregistrează o extindere nu doar la nivel de bănci, dar şi către alte instituţii nebancare – comentează experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” în cea de-a şaptea ediţie a publicaţiei „Monitorul Financiar”.

 • Expert: Majorări semnificative de salarii se fac doar în an electoral
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert: Majorări semnificative de salarii se fac doar în an electoral

  Din istoria ultimilor ani, se observă că autorităţile în an electoral majorează destul de semnificativ salariile, pensiile, indemnizaţiile, iar în anii de după alegeri, până la următorul ciclu electoral, acestea sunt majorate puţin sau chiar deloc, cu scopul de a readuce bugetul la normal sau a investi în alte direcţii, afirmă expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Iurie Morcotâlo, pentru postul de radio Europa Liberă, citat de IPN.

 • Expert-Grup: Unele politici şi iniţiative lansate în ultima perioadă au caracter populist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Unele politici şi iniţiative lansate în ultima perioadă au caracter populist

  Unele politici şi iniţiative lansate în ultima perioadă nu răspund provocărilor economiei naţionale şi sunt mai mult ancorate în interese electorale, având mai degrabă un caracter populist, fără a contribui la bunăstarea ţării. Opinia a fost expusă de experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

 • Expert-Grup: Situaţia financiară a sistemului bancar moldovenesc continuă să se menţină robustă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Situaţia financiară a sistemului bancar moldovenesc continuă să se menţină robustă

  La sfârşitul lunii aprilie a anului curent, situaţia financiară a sistemului bancar continuă să se menţină robustă, principalii indicatori prudenţiali înregistrând valori ridicate atât la nivel agregat, cât şi la nivel individual. Concluziile aparţin experţilor Centrului analitic independent Expert-Grup, care prezintă clasamentul performanţei bancare, la sfârşitul lunii aprilie, transmite IPN.

 • Care sunt băncile din R. Moldova cu cele cele mai mari performanţe obţinute în 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care sunt băncile din R. Moldova cu cele cele mai mari performanţe obţinute în 2018

  Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă, Moldindconbank şi Victoriabank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanţe. Topul a fost realizat în urma aplicării metodologiei clasamentului performanţei bancare, la sfârşitul lunii martie 2018, de către experţii Centrului analitic independent Expert-Grup.

 • Expert-Grup: Programul guvernamental de construcţie de drumuri este populist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Programul guvernamental de construcţie de drumuri este populist

  Programul guvernamental care prevede construcţia a peste o mie de kilometri de drumuri în peste o mie de localităţi şi care a fost iniţiat de liderul Partidului Democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc, este populist, electoral şi nu are acoperire financiară integrală din buget, spune Dumitru Budianschi, director de program la Centrul analitic independent Expert-Grup.

 • Expert-Grup: Doar 28 din cele 51 de acţiuni prevăzute în Foaia de parcurs au fost realizate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Doar 28 din cele 51 de acţiuni prevăzute în Foaia de parcurs au fost realizate

  Din cele 51 de acţiuni prevăzute de Foaia de parcurs a reformelor prioritare a Guvernului şi Parlamentului pentru perioada iulie-decembrie 2017 au fost realizate doar 28. Zece din acţiunile realizate sunt apreciate drept „realizate cu rezerve”, iar 22 de acţiuni sau 43% din total au fost iniţiate, dar nefinalizate. Raportul de monitorizare a fost prezentat astăzi, 1 februarie, de către experţi, transmite IPN.

 • Expert-Grup: Nivelul de transparenţă în sănătate este nesatisfăcător
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Nivelul de transparenţă în sănătate este nesatisfăcător

  Nivelul de transparenţă a sistemului de sănătate autohton este de 36%, ceea ce clasează Republica Moldova printre ţările cu un nivel de transparenţă nesatisfăcător, alături de ţări ca India, Arabia Saudită şi Africa de Sud. Printre ţările cu cele mai bune rezultate înregistrate se numără Danemarca (74%), Finlanda (73%) şi Suedia (71%).

 • Expert-Grup: Nivelul de executare a recomandărilor Curţii de Conturi rămâne scăzut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Nivelul de executare a recomandărilor Curţii de Conturi rămâne scăzut

  Nivelul de implementare a recomandărilor venite din partea Curţii de Conturi în adresa instituţiilor publice rămâne a fi extrem de scăzut. Printre cauzele care determină acest lucru se numără lipsa unui control parlamentar adecvat, responsabilitatea şi implicarea insuficientă a instituţiilor ierarhic superioare, lipsa şi calificarea joasă a personalului, dar şi autoritatea joasă a Curţii de Conturi.

 • Experţii recomandă
modificarea politicilor bugetar-fiscale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Experţii recomandă modificarea politicilor bugetar-fiscale

  Unele propuneri privind politicile bugetar-fiscale nu sunt suficient de bine fundamentate, chiar dacă intenţiile şi obiectivele rezultă din problemele existente în lupta cu evaziunea fiscală, consideră expertul economic, Dumitru Budianschi.

 • Gazoductul Iaşi-Ungheni rămâne nefezabil dacă nu ajunge la Chişinău. De ce întârzie extinderea acestuia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gazoductul Iaşi-Ungheni rămâne nefezabil dacă nu ajunge la Chişinău. De ce întârzie extinderea acestuia

  Gazoductul Iaşi-Ungheni rămâne nefezabil din punct de vedere economic dacă acesta nu este extins până la Chişinău, deşi rămâne un proiect destul de important din punct de vedere politic. Totodată, dacă se reuşeşte extinderea acestuia, compania rusească Gazprom ar putea să preia sau să influenţeze conducta prin care gazul românesc ar alimenta populaţia din Republica Moldova, se arată într-un studiu realizat de centrul Expert-Grup.

 • Republica Moldova riscă să se confrunte cu un dezastru bugetar în 2016
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Republica Moldova riscă să se confrunte cu un dezastru bugetar în 2016

  Experţii susţin că finanţele publice nu vor fi în stare critică la sfârşitul acestui an, însă principalele riscuri ţin de proiectarea şi executarea Bugetului Public Naţional pentru anul viitor, având în vedere lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional şi tranformarea garanţiilor oferite de stat băncilor furate în datorie publică.

 • Adrian Lupuşor:
Sunt două scenarii periculoase privind selectarea unui nou guvernator al BNM
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adrian Lupuşor: Sunt două scenarii periculoase privind selectarea unui nou guvernator al BNM

  Directorul „Expert-Grup”, membru al Comisiei care va alege viitorul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Adrian Lupuşor, susţine că, pur ipotetic, regulamentul permite sa fie propusă o persoană cu puternice afilieri politice, cu puternice afilieri financiare şi personale faţă de anumite bănci din Republca Moldova, creând riscul unui conflict de interese.

 • Expert-Grup recomandă majorarea vârstei de pensionare a femeilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup recomandă majorarea vârstei de pensionare a femeilor

  Centrul Analitic Independent Expert-Grup recomandă autorităţilor să majoreze vârsta de pensionare a femeilor, de la 57 la 62 de ani, astfel încât să coincidă cu vârsta de pensionare a bărbaţilor, şi să majoreze şi stagiul necesar de cotizare, de la 30 la 35 de ani.

 • Pierderea controlului asupra Băncii de Economii a costat statul între 320 şi 522 de milioane de lei, mai mult decât bugetul anual pentru Apărare sau Cercetare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pierderea controlului asupra Băncii de Economii a costat statul între 320 şi 522 de milioane de lei, mai mult decât bugetul anual pentru Apărare sau Cercetare

  Declinul din ultimii ani de la Banca de Economii scoate în evidenţă problema managementului ineficient al proprietăţii de stat, al deciziilor politice neinspirate şi al funcţionării dezinteresate a instituţiilor publice, provocând statului pierderi colosale, constată Alexandru Fală de la Expert-Grup, autorul unui infografic realizat în cadrul proiectului budgetstories.

 • După creşterea-record din 2013, vine recesiunea economică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După creşterea-record din 2013, vine recesiunea economică

  Experţii au prognoze sumbre pentru acest an. După un salt al PIB-ului de 8,9%, în 2014 economia Republicii Moldova ar putea stagna. Specialiştii dau vina pe reducerea producţiei agricole, criza din Ucraina şi riscul unor noi restricţii impuse de Rusia