Stiri despre cedarea basarabiei

  8 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Notele ultimative sovietice adresate românilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Notele ultimative sovietice adresate românilor

  Acum 75 de ani România avea de luat o decizie importantă. Să refuze să cedeze Basarabia şi Bucovina, să cedeze fără luptă aceste teritorii româneşti sau să refuze cedarea teritoriilor cu riscul unui război cu sovieticii? Conducătorii noştri de atunci au preferat să se supună ultimatumului sovietic şi să se consoleze cu decizia.

 • 26 iunie 1940 – Primul ultimatum sovietic pentru cedarea
Basarabiei şi a Bucovinei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  26 iunie 1940 – Primul ultimatum sovietic pentru cedarea Basarabiei şi a Bucovinei

  Ziua de 26 iunie 1940 marchează începutul calvarului românilor basarabeni şi bucovineni. Pentru câteva zeci de ore, soarta acestora a fost în mâna Consiliului de Coroană condus de regele Carol al II lea. Textul primului ultimatum sovietic este unul sumar şi mincinos, în el precizându-se că teritoriul Basarabiei este locuit „în principal de ucraineni” şi că cedarea Basarabiei şi Bucovinei către URSS ar repara o nedreptate istorică.

 • Ce făcea regele Carol al II-lea în noaptea în care România pierdea Basarabia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce făcea regele Carol al II-lea în noaptea în care România pierdea Basarabia

  Jurnalul lui Carol al II-lea este un veritabil document istoric despre fatidicele zile în care s-a destrămat România Mare. Trezit din somn la ora 2 noaptea, la data de 27 iunie, regelui i se aduce la cunoştinţă faptul că URSS-ul a trimis României o nota ultimativă la care aştepta răspuns în 24 de ore.

 • Cedarea Basarabiei - o rană deschisă (III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cedarea Basarabiei - o rană deschisă (III)

  Faptul că ne doare cedarea teritoriilor româneşti din Est şi astăzi se vede în modul în care o negăm. Nu noi suntem de vină, Uniunea Sovietică ne-a „răpit” teritoriile! Fuga dezordonată din Basarabia e văzută ca un destin implacabil, rezultatul unei conjuncturi internaţionale la care, nu-i aşa, nu ne putem opune.

 • Cedarea Basarabiei - o rană deschisă (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cedarea Basarabiei - o rană deschisă (II)

  La 28 iunie 1940, orele 6 dimineaţa, Marele Stat Major român a emis Ordinul nr. 6006, adresat Grupului de Armate Est. Punctul 1 preciza, sec: „Guvernul a hotărât evacuarea Basarabiei şi ducerea rezistenţei pe Prut”. Dar nu exista niciun plan de evacuare, de vreme ce autorităţile nu luaseră niciodată în considerare o asemenea variantă!

 • Cedarea Basarabiei - o rană deschisă (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cedarea Basarabiei - o rană deschisă (I)

  La 26 iunie 1940, ministrul României la Moscova, Gheorghe Davidescu, este primit de ministrul de Externe sovietic, Viaceslav Molotov, care îi remite nota ultimativă prin care U.R.S.S. cerea Basarabia şi nordul Bucovinei. La nota sovietică era anexată şi o hartă la scara 1: 800.000, pe care Molotov fixase, cu un creion roşu neascuţit, traseul noii frontiere.  Grosimea vârfului creionului acoperea, în teren, ţinutul Herţa.