La începutul acestui an, un grup de tineri cu aspiraţii inspiraţionale au lansat un partid politic cu nume studiat: PACT – Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor. Proiectul are potenţialul de a marca următorul deceniu politic. Pentru a-i înţelege, dincolo de acuzele care i-au luat deja la ţintă, am invitat zece dintre ei să se prezinte, uman, profesional şi politic.
Nimic nu e chiar nou – şi cam totul are legătură cu totul. În noua ediţie FPR nu ne referim direct la mega-scandalul de moment #PanamaPapers, dar subiectul de copertă al redacţiei de la Washington – evitarea taxelor de către multinaţionale devenite apatride în acest scop – şi într-acolo duce.
Când declamă că nu va permite ca vreun partid să profite de pe urma guvernului tehnocrat în chestiunea alegerii primarilor, premierul Cioloş exact asta face.
Protestele civice care au urmat tragediei umane din clubul Colectiv au retrezit întrebări care nu păreau să se mai pună în România: Suntem într-un moment de ‘proces al post-comunismului’? Sau momentul „Noiembrie 2015” s-a şi ratat?
Nota editorilor români: Avem în această ediţie FPR poate cel mai curajos eseu publicat în cei fix opt ani de existenţă ai singurei publicaţii de acest fel din România: Protectorat acum, de Gabriel Elefteriu (pag. 38).