Adrian Socaciu

Preşedinte Institutul Sportiv Român

„Dacă Marea Britanie îşi schimbă opiniile, nu văd de ce România n-ar putea-o face“, spunea Adrian Stan, cel care a reuşit să facă din Marea Britanie una dintre cele mai bune ţări din lume la gimnastică şi asta în condiţiile în care britanicii nu existau în acest sport în urmă cu 27 de ani. Acum, lucrurile s-au schimbat fundamental: britanicii obţin rezultate remarcabile, în timp ce România se chinuie să se califice la JO Tokyo 2020.

100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani de când România are un singur nume, suflu, gândire şi statut. Aşa cum românii au dorit unificarea forţelor într-o singură naţiune, şi sportul românesc a devenit limbajul poporului nostru, cu scopul de a face România cunoscută peste hotare încă din 1925, când sportivii ţării au început să participe la competiţii internaţionale.

Moştenită dintr-o viziune anterioară anului 1989, viziunea asupra sportului nu a urmărit adaptarea la o bază socială şi economică care a suferit mutaţii majore. Privită numai ca posibilitate de afirmare externă a valorii/vigorii poporului român, cu o politică de asigurare a „tuturor condiţiilor” pentru sportului de performanţă, mişcare sportivă oficială din România a trăit cu începere din 1990 până în prezent un declin constant.

Vezi mai multe