Adrian Buzatu

Cercetator

Joi, 6 iulie 2017, s-a deschis pentru o săptămână la Veneţia (Italia) cea mai mare conferinţa anuală europeană de fizica particulelor, EPS 2017. Multe rezultate noi sunt anunţate de la laboratorul european de fizica particulelor, CERN, la care este membru plin şi România din 2016.

Cercetătorii de la laboratorul CERN din Elveţia au descoperit experimental în 2012 un ingredient fundamental din reţeta Universului: particula elementară Higgs sau bosonul Higgs. Descoperirea era foarte importantă, căci fără această particulă noi nu am fi existat, încât fizicienii teoreticieni care au prezis existenţa particulei cu jumătate de secol în urmă au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în fizică în 2013.

Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, Laboratorul European pentru Fizica Particulelor de la Geneva, reporneşte astăzi, 3 iunie 2015. După o pauză de mai bine de doi ani pentru lucrări de îmbunătăţire, acceleratorul va crea coliziuni de particule la energii de aproape două ori mai mari decât înainte.

Peter Higgs a oferit un interviu pentru BBC în drumul său spre Stockholm în decembrie, când i s-a înmânat premiul Nobel pentru fizică, pentru că a prezis teoretic acum jumătate de secol existenţa unui ingredient fundamental al Universului, care a fost confirmat acum doi ani de către experimentele de la laboratorul CERN.