Un român printre marii ingineri şi cercetători ai Europei: cum a ajuns la ESA şi în ce domeniu va activa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Neculoiu a fost prezent la lansarea UPC SmartNation. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Paul Neculoiu a fost prezent la lansarea UPC SmartNation. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Un român va fi din toamnă unul dintre inginerii Agenţiei Spaţiale Europene şi va încerca să dezvolte sisteme de inteligenţă artificială inovatoare pentru viitorul omenirii.

Paul Neculoiu are 28 ani, este Young Graduate Trainee in Artificial Intelligence – Advanced Concepts Team la ESA/ESTEC şi în România a absolvit Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei la Universitatea Politehnica din Bucureşti.  Proiectul său de diplomă a fost bazat pe roboţi, un domeniu de interes pe care l-a descoperit în timpul facultăţii. La prezentarea UPC SmartNation, Paul Neculoiu a spus că a dorit să facă ceva cu viaţa sa, nu doar să ia examenele.

„Am găsit filmuleţe cu roboţi pe YouTube şi mi-am zis că trebuie să fac aşa ceva. Şi aşa s-a născut proiectul meu de diplomă“, a mai spus Neculoiu. Pe cât de interesant sună acest proiect, profesorii nu prea s-au arătat dornici să-l susţină. Totuşi, profesorul Ovidiu Grigore a ajuns să-i fie coordonator şi proiectul tânărului român a fost un păianjen. „Cu ocazia asta mi-am umplut casa de pilitură de fier, am ars perdelele cu letconul, dar a ieşit“, a mai spus Neculoiu.

Acel păianjen robot a fost, însă, creat de la zero şi în ceea ce priveşte mişcarea sa, raza de acţiune, motiv pentru care creatorul a trebuit să înveţe multă matematică, lucru pe care nu-l apreciază prea mult. De aici a apărut ideea inteligenţei artificiale. „Voiam să învăţ eu să-i învăţ pe ei să înveţe“, a rezumat Neculoiu ideea sa. 

Magda Florea, Decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucureşti - despre tinerii cu idei şi despre potenţialul pe care îl au acestea.

Mai târziu a aplicat pentru o bursă la un masterat în Olanda în inteligenţă artificială. Din Olanda a avut ocazia să ajungă în Japonia, unde a fost cu adevărat fascinat de tot ceea ce înseamnă progresul în acest domeniu. Mai mult, a apreciat faptul că oamenii nu ţin la bani, ci ţin să investească în idei.

Cum a ajuns la ESA? Se poate spune că a fost ca în basme, a treia oară cu noroc. După acel masterat a aplicat o dată pentru un post la Agenţie. I-a fost respinsă cererea. A mai aplicat încă o dată şi i-a fost respinsă din nou. Dar în martie a primit răspunsul dorit, a fost acceptat. Munca sa, în domeniul pe care îl apreciază atât de mult, începe în septembrie. Inteligenţa artificială pe care o va construi împreună cu alţi cercetători ESA este gândită cu aplicabilitate în sistemele spaţiale.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite